Now Reading:
Završen projekt ”Mobilni tim za podršku obiteljima u Međimurskoj županiji”, Pokos: Poduzeto je ukupno 928 intervencija u obiteljima!
Full Article 3 minutes read

Završen projekt ”Mobilni tim za podršku obiteljima u Međimurskoj županiji”, Pokos: Poduzeto je ukupno 928 intervencija u obiteljima!

U ponedjeljak, 30. kolovoza, u prostorijama Srednje škole Čakovec, održana je završna konferencija projekta „Mobilni tim za podršku obiteljima“. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, dok su partneri Centar za socijalnu skrb Čakovec i SOS Dječje selo Hrvatska.

Na Konferenciji su predstavljeni ciljevi, aktivnosti i rezultati ovog jednogodišnjeg projekta. Projekt je usmjeren na poboljšanje socijalne uključenosti pripadnika romske zajednice s područja Međimurske županije, a kroz pružanje psihosocijalne podrške te usluge savjetovanja i informiranja roditelja i djece.

Mobilni tim, koji čine dvije socijalne radnice i jedna psihologinja, radio je direktno s obiteljima na individualnoj i obiteljskoj razini, a temeljem identificiranih potreba korisnika koje se odnose na osiguranje životnih uvjeta, uključivanje na tržište rada, informiranje o pravima iz sustava socijalne skrbi i obvezama koje proizlaze iz ostvarenih prava, odgojne metode roditeljstva, uključivanje djece u odgojno-obrazovne ustanove i osvještavanja važnosti uključenosti u obrazovne programe, poticanje i osvještavanje važnosti održavanja higijene, briga o vlastitom zdravlju i zdravlju djece, informiranje o reproduktivnom zdravlju i metodama kontracepcije, osvještavanje o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola i opojnih sredstava, poticanje na razvoj tolerantnog i odgovornog odnosa s većinskim stanovništvom, prepoznavanje seksualnog iskorištavanja te drugih oblika nasilja s naglaskom na žene i djecu.

– Projektom smo obuhvatili 134 korisnika s područja ukupno 8 naselja te je u ovoj godini poduzeto ukupno 928 intervencija u obiteljima – izjavila je Marija Pokos, voditeljica Mobilnog tima koja je naglasila da je prisutnost Mobilnog tima u romskim obiteljima već intervencija sama po sebi.

Sudionicima se također obratila Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec koji je imao ključnu ulogu pri identifikaciji i selekciji korisnika, a tijekom same provedbe projekta surađivao je s Mobilnim timom te mu pružao sve relevantne informacije.

Ispred SOS Dječjeg sela Hrvatska Asja Zenko, koordinatorica Programa jačanja obitelji, predstavila je rezultate fokus grupa s roditeljima i djecom.

– Projekt ispunjava ciljeve te su aktivnosti prilagođene korisnicima. Svi korisnici izražavaju visoko zadovoljstvo te primjećuju promjene kod sebe i djece – rekla je Zenko.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te je važno naglasiti da se njegova provedba nastavlja i u narednom razdoblju.

GDCK Čakovec zahvalio je svim nazočnima, a posebice županu Matiji Posavcu te predstavnici resornog Ministarstva Ivani Stričević na prisustvovanju na završnoj konferenciji projekta.

www.sjever.hr
31.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.