Now Reading:
Večeras počinje „Ljeto varaždinske povijesne knjige“
Full Article 2 minutes read

Večeras počinje „Ljeto varaždinske povijesne knjige“

Od 11. kolovoza do 15. rujna održavat će se niz događaja pod nazivom „Ljeto varaždinske povijesne knjige“, predstavljanje knjiga koje je Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu tiskao samostalno ili u suradnji sa sunakladnicima tijekom 2020. i 2021. godine.

Predstavljanja knjiga organiziraju se u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin u atriju Starog grada ili u multimedijskoj dvorani palače Herzer.

Organizatori napominju da uz suglasnost i odobrenje Stožera civilne zaštite Grada Varaždina predstavljanju knjiga mogu prisustvovati samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom koje će se provjeravati pri ulazu te zahvaljuju na razumijevanju.

Prva knjiga koja se predstavlja je „Kulturna povijest grada Varaždina“ Rudolfa Horvata, večeras od 19 sati u atriju Starog grada.

”Teško da se među Varaždincima može naći popularnije i citiranje historiografsko djelo od Povijesti grada Varaždina Rudolfa Horvata (Koprivnica, 14. ožujka 1873. – Zagreb, 25. svibnja 1947.) koje je on kao mladić počeo pisati 1909. s namjerom da njegov rad bude primjeren doprinos svečanoj proslavi 700. godišnjice proglašenja Varaždina prvim slobodnim i kraljevskim gradom kontinentalne Hrvatske. Premda se ta obljetnica nije održala, R. Horvat je ipak nekoliko desetljeća kasnije završio rukopis i u jednom pismu zabilježio: ”Kada se latih prikupljanja izvora za povijest grada Varaždina, bilo mi je 36 godina. Sada sam starac od 60 godina”. Naime, kako je povijest grada Varaždina bogata, a arhivsko i muzejsko gradivo obilno, rukopis je završio tek u osvit Drugog svjetskog rata, ali tada ga nije mogao tiskati zbog ratnih prilika. Tijekom postojanja Nezavisne Države Hrvatske R. Horvat je bio politički aktivan zbog čega je u poraću osuđen na gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od 10 godina. Možda iz tog, ili nekog drugog razloga, navedeni rukopis R. Horvata tiskan je tek 1993. u nakladi Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Grada Varaždina. O svom radu autor je zabilježio: ”Kada će čitatelji čitati moju knjigu, neće ni slutiti, koliko me je muke i ustrajnosti stajalo prikupljanje materijala za sastavljanje povijesti Varaždina”.

www.sjever.hr
11.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.