Now Reading:
Potpisan Ugovor za izvođenje radova na izgradnji Centra DOSTI, župan Posavec: Želimo graditi društvo socijalne pravde i društvo socijalnih pogodnosti za osobe s invaliditetom!
Full Article 4 minutes read

Potpisan Ugovor za izvođenje radova na izgradnji Centra DOSTI, župan Posavec: Želimo graditi društvo socijalne pravde i društvo socijalnih pogodnosti za osobe s invaliditetom!

Potpisivanjem Ugovora za izvođenje radova na izgradnji Centra DOSTI, čiji je nositelj Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, službeno započinje izgradnja 17.197.122,40 kuna vrijednog objekta u Podturnu. Ugovor je potpisan od strane nositelja projekta Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, s Međimurskom županijom i Općinom Podturen te izvođačem radova kao partnerima.

Centar je osmišljen kao objekt za pružanje usluge poludnevnog u dnevnog boravka za 20 korisnika. To je ujedno i najveći projekt koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije kao i najveći projekt koji provode udruge za tu vrstu korisnika u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Spomenimo kako na području Međimurja živi 9 258 osoba s invaliditetom, što čini 8,4 posto ukupnog stanovništva koji su potencijalni korisnici Centra DOSTI.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako je Međimurska županija u ovom projektu ponosan partner koji će biti uz bok nositelju i pratiti ga u svim burama i olujama budući da se radi o višemilijunskom projektu koji će se kroz svoju realizaciju susresti s mnogim izazovima.

Želimo graditi društvo socijalne pravde i društvo socijalnih pogodnosti za osobe s invaliditetom. Oni su ravnopravni članovi našeg društva i naravno da kroz svu moguću infrastrukturu, sufinanciranje njihovih projekata i programa moramo biti senzibilizirani kako bismo olakšali njihovu svakodnevicu – rekao je župan Posavec i podsjetio na skorašnju realizaciju projekta ustanove i centra za ranu intervenciju u djetinjstvu za kojeg je Međimurska županija darovala nekretninu bivše zgrade doma zdravlja u samom centru grada.

Valja spomenuti kako Međimurska županija financira i sufinancira programe udruga za osobe s invaliditetom kroz njihov svakodnevni rad, a također i da u ponedjeljak počinje realizacija projekta Pruži ruku za osobe koje boluju od alzheimerove bolesti. Uz to, treba reći kako Međimurska županija u potpunosti financira osobne asistente, a ove će ih godine dobiti apsolutno svi kojima je potreban.

Predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenka Radović istaknula je kako je glavna crtica ovog projekta želja za osiguravanjem boravka potrebitima u vlastitoj, poznatoj sredini, u lokalnoj zajednici s namjerom da spriječe institucionalizaciju osoba s invaliditetom.

Ovo je infrastrukturni projekt koji radimo prvi puta i koji je značajan za našu županiju, ali i za ostatak sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Mi inače, uslugu poludnevnog boravka pružamo od 2011. godine i to je nešto što je kroz cijeli period rada pod strahovitim pritiskom, obzirom na veličinu prostora kojeg imamo u našem sjedištu što ograničava broj korisnika. Biti sam u svom vlastitom prostoru i ne izlaziti iz njega je nešto što predstavlja veliki teret za osobu, ali i za obitelj što luči psihičke probleme, pogotovo u vrijeme korone – rekla je Radović i zahvalila Međimurskoj županiji, županu Posavcu, Općini Podturen i načelniku Hajdaroviću na prepoznavanju važnosti, prihvaćanju partnerstva i praćenja projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu od 14.346.088,59 kuna. Radove će izvoditi tvrtka IZGRADNJA d.o.o. iz Domašinca, a ugovorena vrijednost radova iznosi 11.601.947,96 kuna s PDV-om. Spomenimo kako dosadašnja ulaganja, prije samog sklapanja ugovora iznose otprilike 250.000,00 kuna što je uključivalo kupnju zemljišta, izradu projekata i građevinsku dozvolu.

– Mi se veselimo suradnji na ovakvom hvalevrijednom projektu u našoj lokalnoj sredini i veselimo se radu doma. Potruditi ćemo se da naša suradnja i dalje bude na visokom nivou i da udovoljimo onim našim visokim kriterijima i u ovom projektu – kazala je direktorica tvrtke IZGRADNJA d.o.o. Maja Ovčar Jambrošić.

Centar će se prostirati na 881,27 metara kvadratnih na zemljištu od 981 metra kvadratnog koje će se također urediti što će promijeniti dosadašnju vizuru Podturna. Omogućiti će se korištenje novih sadržaja kao što su dvorane za vježbanje, bazen, konferencijske dvorane… Navedeno će svakako povećavati kvalitetu života korisnika, ali i ostalih stanovnika Međimurske županije.

Planirani završetak radova očekuje se 01. lipnja 2023. godine, a u okviru projekta nabaviti će se i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom te osnovati centar za pružanje usluga u zajednici koji će upravljati novosagrađenim objektom na dobrobit svih stanovnika, a posebno osoba s tjelesnim invaliditetom.

mčaržavec/www.sjever.hr
10.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.