Now Reading:
DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PIVE Posjetili smo pivovaru Međimurski lepi dečki, evo što smo saznali o ovom popularnom piću
Full Article 4 minutes read

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PIVE Posjetili smo pivovaru Međimurski lepi dečki, evo što smo saznali o ovom popularnom piću

Danas je Međunarodni dan piva, pića kojeg većina ljudi ne pije zbog alkohola već zbog „gušta”, žeđi ili zato što im je, za razliku od ostalih alkoholnih pića, fino. Odlučili smo saznati više o ovom mnogima omiljenom napitku pa smo posjetili pivovaru Međimurski lepi dečki.

Ovi ljubitelji piva simpatičnog imena proveli su nas po svojoj pivovari, pokazali nam kako funkcionira proces proizvodnje i otkrili nam nekoliko stvari o pivu koje vjerojatno niste znali.

Pivovara Međimurski lepi dečki uskoro slavi svoj jubilarni peti rođendan. Naime, osnovana je u rujnu 2016. godine i to sasvim spontano. Sadašnji direktor Danijel Radek na jednom je Bierfestu najavio kako želi otvoriti svoju pivovaru, a Krešimir Biškup, oduševljen tom idejom, rekao mu je da će u tom slučaju i on raditi za njega. Tako je i bilo jer je Krešimir danas zadužen za marketing i prodaju unutar pivovare koja broji devet zaposlenih, a zanimljivo je da, iako se zovu lepi dečki, u njoj prevladavaju cure.

Ako ste mislili da je proizvodnja piva jeftina, varate se. U pivovaru Međimurski lepi dečki ulaže se konstantno, a dosada je uloženo preko 10 milijuna kuna.

Ova čakovečka pivovara dosad je proizvela 19 vrsti piva, od kojih su neke stalne, a neke sezonske, a godišnje proizvedu nešto manje od 500 tisuća litara ovog najpopularnijeg alkoholnog pića kojeg voli cijeli svijet.

Njihove najprodavanije pive su Međimursko, Čakovečko, Kaj-El i Sveti Martin pa njih najviše i kuhaju.

Po pivovari nas je proveo Aleksandar Makovec koji živi san svakog pivopije – radi kao pivar odnosno osoba koja kuha pivu. Zanimljivo je da odnedavno na Veleučilištu u Karlovcu postoji i smjer pivarstvo, a u planu je bilo i otvaranje smjera pivar u preloškoj srednjoj školi. No ne brinite – za ovaj posao ne trebate biti školovani stručnjak već vam je dovoljna volja i želja za učenjem. Dokaz je i Aleksandar koji je, kako kaže, završio gimnaziju i na ovu poziciju došao sasvim slučajno, a nakon dva mjeseca učenja i desetak kuhanja počeo je raditi samostalno.

Pojasnio nam je kako funkcionira proces proizvodnje pive i napomenuo kako puno ljudi misli da se pivo radi od hmelja što nije istina. Ono radi od slada, a hmelj je samo začin koji se stavlja u pivu.

Proces proizvodnje započinje mljevenjem različitih vrsta ječma u mlinu nakon čega se miješa s vodom i započinje proces ukomljavanja koji traje oko sat vremena, a ovisi o stilu pive. Tim procesom vade se šećer i enzimi nakon čega se sladovina cijedi u kettel i zagrijava na 100 stupnjeva. U nju se dodaje hmelj i nakon što vrije oko sat vremena, hladi se na određenu temperaturu. Smjesa se potom prebacuje u fermentore i u nju se dodaje kvasac. Proces fermentacije traje desetak dana. Nakon što se piva razbistri, puni se u boce, limenke i bačve, a u ovoj pivovari, pivo prije punjenja stoji čak 35 dana.

Pivo je vjerojatno tako zanimljivo jer je jedno od najstarijih pića na svijetu i može se raditi od doslovno četiri namirnice.

Kako nam objašnjavaju Međimurski lepi dečki, napraviti pivo nije znanstvena fantastika. Njega može napraviti svatko i to kod kuće, ali ono što je znanstvena fantastika jest napraviti odlično pivo. U tome su očito stručnjaci jer je njihovo pivo Hyperbola na nedavnom London Beer Competition natjecanju proglašeno najboljim na svijetu po omjeru cijene i kvalitete.

Ova pivovara se u budućnosti svakako planira širiti, a tko zna, možda će onda tražiti i nove pivoljupce i tako im pružiti priliku da se okušaju u poslu iz snova svakog ljubitelja ovog najpopularnijeg pića na svijetu.

tklopotan / www.sjever.hr
06.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.