Now Reading:
Gradonačelnica Civdini: 5. kolovoz jedan od najsvjetlijih i najsvetijih datuma ukupne hrvatske povijesti!
Full Article 2 minutes read

Gradonačelnica Civdini: 5. kolovoz jedan od najsvjetlijih i najsvetijih datuma ukupne hrvatske povijesti!

Petog kolovoza slavi se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini uputila je čestitku svim Čakovčancima i Čakovčankama povodom obilježavanja ovog povijesnog dana.

Njezinu čestitku prenosimo u cijelosti:

“Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Svi mi koji imamo dovoljno godina da se sjećamo kolovoza 1995. godine, nikada nećemo zaboraviti trenutak kad smo na vijestima čuli da se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska trobojnica.

U tim televizijskim i radijskim sekundama sažeta su stoljeća borbe naših predaka za hrvatsku samostalnost, a činom podizanja zastave hrvatska je državnost potvrđena za nebrojene godine koje su pred nama. Vojno-redarstvena akcija „Oluja“, koja je započela dan ranije, bila je posljednja bitka u kojoj smo kao narod svijetu pokazali snagu i odlučnost te potvrdili da se možemo sami brinuti o svojoj sudbini.

Iako je trebalo proteći još dobrih nekoliko godina do potpune kontrole cijelog državnog teritorija, oslobađanjem Knina velikosrpski projekt u potpunosti je poražen, a samostalna i suverena Hrvatska upisana na političku kartu svijeta. Upravo je zato 5. kolovoza jedan od najsvjetlijih i najsvetijih datuma ukupne hrvatske povijesti te zaslužuje da ga s ponosom slavimo.

Završetkom „Oluje“ došao je kraj i nametnutom i krvavom ratu za golu opstojnost, ali su i započele bitke za život u uređenoj, modernoj i razvijenoj zemlji. Uz želju za neovisnošću i samostalnošću, upravo to su bili motivi zbog kojih se išlo u rat te zbog kojih je toliko mnogo branitelja dalo svoj život. Njih se prije svega prisjećamo na obljetnicama poput ove, još jednom komemorirajući sve poginule i nestale.

No, neka ovaj praznik bude i prilika da se još jednom prisjetimo njihovih želja i ideala s kojima su išli u rat. Potrudimo se svi zajedno da njihova smrt nije bila uzaludna te da naša Hrvatska bude zemlja za kakvu će vrijediti živjeti. Država u kojoj će građani moći razvijati svoje potencijale i pristojno živjeti od svog rada. Zemlja u koja će mladima otvarati vidike i uspješno ih pripremati za život, zemlja koja neće zaboravljati svoje umirovljenike.

Svima Vam želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te sretan Dan hrvatskih branitelja!

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini“

www.sjever.hr / cakovec.hr
05.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.