Now Reading:
Župan Posavec: Oluja je simbol jedinstva i zajedništva, a sjećanje ni nakon 26 godina ne blijedi
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec: Oluja je simbol jedinstva i zajedništva, a sjećanje ni nakon 26 godina ne blijedi

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Čakovcu, kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, u srijedu, 4. kolovoza 2021. godine Međimurska županija obilježila je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočile su delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, udruga civilnog društva te političkih stranaka.

Matija Posavec, župan Međimurske županije, prilikom obilježavanja istaknuo je da Vojno-redarstvena akcija Oluja nije samo veličanstvena akcija po svojoj doktrini i po svom nauku u planu i realizaciji,
-Oluja je simbol jedinstva i zajedništva, a sjećanje ni nakon 26 godina ne blijedi. Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Međimurje dostojno obilježava pripremajući se i za obilježavanje 30. obljetnice međimurskih branitelja 17. rujna, kad je oslobođena čakovečka vojarna kao prvi vojno oslobođeni objekt u Hrvatskoj – kazao je Posavec uz odavanje počasti svim braniteljima i sudionicama Domovinskog rata.

Brigadir Dragutin Remenar, sudionik VRO Oluja i predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne istaknuo je da su, iako je prošlo već 26 godina, sjećanja na ratne dane još uvijek svježa,
-Nama koji smo bili sudionici te operacije, od običnog vojnika pa sve do onih koji su planirali te operacije, ostale su itekako u sjećanju pojedine akcije, pojedini trenuci kojih se prisjećamo na ovakvim obilježavanjima – rekao je Remenar naglasivši da je doprinos Međimuraca u Domovinskom ratu neupitan.
-U operaciju Oluja krenule su odavde dvije postrojbe Hrvatske vojske koje su popunjavane, s više od 95 posto vojnim obveznicima iz Međimurske županije. Tu su i brojne naše kolegice i kolege koji su bili po raznim, posebno profesionalnim postrojbama. Najviše ih je bilo u 7. gardijskoj, ali i u 1. gardijskoj brigadi te u osječkoj. Naši Međimurci bili su na svim ratištima, kako u zapadnoj Slavoniji, tako i u Lici, Dalmaciji, na istoku, a 5. kolovoza među prvima u Kninu – kazao je.

Remenar je dodao da je, iako nije bio pripadnik 7. gardijske brigade, jako ponosan što je to bila baš ta brigada.
-Među prvim pojedincima koji su ulazili u Knin bila su dvojica Međimuraca, Edvard Baltić i Florijan Novak, noseći pod rukom 20-metarsku hrvatsku zastavu. Skinuli su zastavu SAO Krajine i podigli hrvatsku zastavu – prisjetio se Remenar.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća fra Ivan Crnković održao je Molitvu za branitelje, a sveta misa za domovinu održati će se u četvrtak, 5. kolovoza 2021. godine u 9:00 sati u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

a. kučić/sjever.hr
04.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.