Now Reading:
Prvi puta u povijesti varaždinski župan upriličio prijem za branitelje: Zahvaljujući njima danas smo dio najnaprednijih integracija – NATO saveza i Europske unije!
Full Article 7 minutes read

Prvi puta u povijesti varaždinski župan upriličio prijem za branitelje: Zahvaljujući njima danas smo dio najnaprednijih integracija – NATO saveza i Europske unije!

Povodom Dana pobjede i dana domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja izaslanstva Varaždinske županije, Grada Varaždina, predstavnici Ministarstva branitelja, saborske zastupnice Nadica Dreven Budinski i Barbara Antolić Vupora, predstavnici gradova i općina te predstavnici braniteljskih udruga u srijedu su položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen križa hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Varaždinu. Nakon tradicionalnog polaganja vijenaca, na inicijativu župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka u atriju varaždinske Županijske palače po prvi je puta upriličen prijem za članove ratnih postrojbi i braniteljske udruge.

Uime Varaždinske županije vijence su položili župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

U atriju Županijske palače okupljenima se obratio župan Stričak naglasivši kako slavimo jedan od najvažnijih hrvatskih državnih blagdana.

-Ovo je dan za koji s ponosom možemo reći da smo nakon višestoljetnih težnji hrvatskog naroda za svojom domovinom, upravo mi ta generacija koja je to ostvarila. Sutra kada će svi pogledi biti usmjereni prema Kninu, simbolu pobjede, prilika je da se prisjetimo svih varaždinskih postrojbi, od policijskih jedinica posebne namjene, do gardijskih brigada. Od Specijalne jedinice policije Roda, 5. bojne prve A brigade Tigrova, 7. gardijske brigade Puma, 104. brigade Hrvatske vojske, odnosno ponosa hrvatske policije i vojske – kazao je Stričak.

Dodao je da je najgore što se jednom narodu može dogoditi rat te da upravo u ratu do izražaja dolazi ljudska ćud.

-Ljude dijelimo na dobre i loše, na one koji po cijenu vlastitog života čine sve da zaštite slabe i na one kojima ništa nije sveto, koji uništavaju sve pred sobom. Drage Varaždinske i Varaždinci, budite sigurni da su pripadnici varaždinskih ratnih postrojbi uvijek i svugdje davali sve od sebe da pomognu, bili su prevaga na bojištu i zato ih se toliko cijeni – poručio je župan.

5. kolovoza obilježavamo kraj rata koji je završen bitkom svih bitaka – Vojno-redarstvenom operacijom Oluja i prisjećamo se naših poginulih, ranjenih i stradalih kolega, rekao je Stričak.

-Svi su oni dali svoju žrtvu da bi naša domovina danas mogla biti članica najnaprednijih integracija današnjice – NATO saveza i Europske unije, integracija zbog kojih smo daleko sigurniji i otporniji na izazove današnjice kojih, nažalost, ne nedostaje, počevši od posljedica uzrokovanih klimatskim promjenama, migrantskim krizama, potresima, epidemijama poput ove, još uvijek aktualne, epidemije koronavirusa. Samo zajedno, misleći na druge, lakše ćemo ih prebroditi – kazao je.

Župan Stričak poručio je da tako treba cijeniti i radovati se uspjehu naših sportaša koji u dalekom Japanu brane boje naše domovine.

-Boje naše domovine su grb, zastava i državna himna. To su simboli koji nas okupljaju, na njih smo ponosni i prepoznati su u svijetu – zaključio je Stričak čestitavši svima 5. kolovoza.

Uime Grada Varaždina gradonačelnik Neven Bosilj, njegov zamjenik Miroslav Marković i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan položili su vijence i zapalili svijeće na varaždinskom Gradskom groblju nakon čega su se također pridružili prijemu u Županijskoj palači.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako se danas u Varaždinu obilježava najsjajnija pobjeda u hrvatskoj povijesti, pobjeda u ratu koji je bio nametnut. Posebnu je zahvalu uputio muškarcima i ženama koji su za slobodu koju mi danas uživamo, dali ono najvrjednije – život. Zahvalio je svim braniteljima Grada Varaždina i Varaždinske županije, kao i braniteljima čitavog hrvatskog sjevera koji su iz ljubavi prema svojoj zemlji krenuli diljem Hrvatske i uvelike doprinijeli veličanstvenoj pobjedi.

– Oni su pokazali znanje i umijeće ratovanja, svoju velikodušnost i humanost. To je naš mentalitet i ono u čemu se u ratu i miru možemo s pravom ponositi. Grad Varaždin i ja osobno učiniti ćemo sve kako bismo im iskazali poštovanje i zahvalnost te zaštitili njihovo dostojanstvo. Svaka žrtva, neovisno o vjeroispovijesti, boji kože ili narodnosti je žrtva. To uvijek treba glasno reći i zločin osuditi, ali pobjedom se ponositi i o njoj učiti buduće generacije – rekao je Bosilj i dodao kako upravo na temelju svoje slavne prošlosti moramo graditi bolju i sretniju budućnost.

Željko Dvekar, brigadni general i bivši zapovjednik 7. gardijske brigada Puma istakao je kako su 26 godina čekali da se upriliči jedan ovakav prijem u kojem župan prima zapovjednike ratnih postrojbi koje su tijekom Domovinskog rata ratovale diljem Hrvatske te opisao značajan doprinos Puma u Oluji.

– Upravo je postrojba iz Varaždina, 7. gardijska brigada Pume, bila prva postrojba hrvatske vojske koja je 4. kolovoza 1995. godine probila neprijateljsku crtu i potisnula neprijateljske snage u smjeru Knina. Iznimno sam ponosan što sam bio pripadnik te postrojbe, a još ponosniji na sve svoje suborce koji su taj dan dali maksimum od sebe da izvrše borbenu zadaću. Nažalost, tijekom probijanja neprijateljske crte izgubili smo trojicu naših vitezova. Njihove žrtve sjećamo se i danas kao i svih naših suboraca koji su tijekom Domovinskog rata izgubili život – prisjetio se Dvekar svog ratnog puta.

-Sutra se slavi Oluja, danas mi slavimo nešto drugo – slavimo hrvatsku krv, hrvatsku hrabrost i snagu svih naših bojovnika koji su u to vrijeme bili spremni i život dati da se oslobodi okupirani teritorij Republike Hrvatske – kazao je Dvekar čestitavši svim prisutnima Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, a naročito Dan hrvatskih branitelja.

Posljednji ratni zapovjednik 104. brigade brigadni general Mladen Mikolčević naglasio je kako je brutalna agresija u kojoj je devastiran velik dio hrvatskog teritorija natjerala svakog prosječnog Hrvata na obranu svoje domovine.

– Do Oluje smo mi narasli kao vojska, do Oluje smo mi ostvarili već mnoge pobjede i bili smo i politički i vojno i međunarodno zreli. Oluja je bila pobjedonosna akcija koja je završila nesreću na ovim prostorima – rekao je Mikolčević istaknuvši ponos na vrijeme i ljude koji su nam podarili slobodnu i neovisnu državu.

-104. brigada je temelj svim kasnije nastalim specijalnim postrojbama vojske i gardijskim brigadama. 104. brigada je vaš i naš ponos i njezini pripadnici su zadužili ovaj grad i našu domovinu. Nikad ne bismo trebali zaboraviti poginule i umrle branitelje, a vi ste dobar primjer da se to neće dogoditi – zaključio je Mikolčević.

Bivši pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske RODA i sadašnji zapovjednik interventne policije Siniša Vuk istaknuo je kako je sama akcija dočekana na terenskim položajima, na Velebitu.

– 04. kolovoza, ujutro u 5 sati, zadaća nam je bila osvajanje strateškog položaja prijevoja Mali Alan. Na toj poziciji naišli smo na žestok otpor. Taj je položaj branila jedna od najelitnijih postrojbi srpske paravojske, 9. motorizirana brigada. Tom prilikom, na nepristupačnom terenu, u bunkerima koji su pružali odličnu zaštitu, nakon pet sati žestokog okršaja uspjeli smo savladati. Imali smo tri ranjena pripadnika. Sljedećeg dana, nakon 30 kilometara, ušli smo u Gračac. To nije bio završetak. Zadaću smo obavili i prije zadanog roka. 07. kolovoza u jutarnjim satima – nova zadaća – Donji i Gornji Lapac, ponovnih 30 kilometara pješačenja. Specijalna jedinica RODA izvršila je zadaće na visokom nivou – prisjetio se Vuk.

tklopotan / www.sjever.hr
04.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.