Now Reading:
KRONIČAN NEDOSTATAK INFORMACIJA: Covid-19 uzrokuje promjene menstrualnog ciklusa!?
Full Article 3 minutes read

KRONIČAN NEDOSTATAK INFORMACIJA: Covid-19 uzrokuje promjene menstrualnog ciklusa!?

Pogledamo li dostupne informacije o utjecaju lijekova i terapija na žene, jasno je kako stručnih informacija nedostaje, pogotovo kada se radi o reproduktivnom zdravlju. Srećom, netko je pametan izmislio forum koji je postao mjestom za izmjenu informacija i iskustava što uvelike olakšava, no je li to rješenje?!

Studije koje uspoređuju utjecaj nekog lijeka ili terapije na menstrualni ciklus vrlo su rijetki. No, pandemija koronavirusa može to sve promijeniti. Ova pandemija se odvija u vrijeme masovnih komunikacija, u kojoj žene koje su se cijepile protiv bolesti COVID-19 dijele iskustva u realnom vremenu – i mnoge govore o promjenama u menstrualnom ciklusu nakon što su primile barem jednu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Na forumima i društvenim mrežama, žene pišu o promjenama u menstrualnom ciklusu nakon što su dobile prvo cjepivo protiv bolesti COVID-19, neovisno o proizvođaču. U nekim slučajevima, kažu da im je prvi ciklus nakon cijepljenja bio kraći, krvarenje jače, bolnije ili pak općenito da im je nekoliko ciklusa nakon cijepljenja bilo – drugačije. Ta iskustva stigla su do internetskih portala – prvi tekst na temu cijepljenja i promjene u menstrualnom ciklusu osvanuo je na portalu The Lily.

S druge strane, (još) nemamo puno informacija o utjecaju bolesti COVID-19 na menstrualni ciklus, odnosno je li bilo promjena u menstrualnom ciklusu kod žena koje su preboljele COVID-19. Jedna mala studija koja je pratila utjecaj bolesti COVID-19 na menstrualni ciklus 177 žena ukazala je na to da je jedna trećina ispitanica imala neku promjenu u menstrualnom ciklusu, najčešće smanjenje krvarenja i produženje ciklusa.

Studije koje su do sada objavljene nisu posebno razmatrale utjecaj cjepiva na menstrualni ciklus. No, postoji nekoliko teorija. Kanadska ginekologinja Jen Gunter smatra da se utjecaj cjepiva na menstruaciju odvija preko endometrija, sluznice maternice koja se ciklički mijenja pod utjecajem hormona. Naime, zbog toga što su i menstruacija i reakcije na cjepivo upalni procesi i zbog toga što je endometrij dio imunološkog sustava, zapravo je logično da postoji povezanost. Cjepivo pokreće upalni proces koji „usput“ pokreće i raniju (i možda bolniju ili jaču) menstruaciju. To je znak da je cjepivo aktiviralo imunološki sustav, kao što cjepivo može izazvati povišenu temperaturu. Prema riječima doktorice Gunter, ta reakcija je vjerojatno kratkoročna, kao što je i povišena temperatura kratkotrajna nuspojava.

Žene koje se oporavljaju od koronavirusa, ili pak one koje su se nedavno cijepile, trebale bi dobiti informaciju o tome što očekivati. Kao što je opće poznato da ljudi koji su preboljeli COVID-19 mogu očekivati da će neko vrijeme biti bez osjeta mirisa i okusa, ili mogu očekivati povišenu temperaturu nakon cijepljenja, tako bi trebale dobiti informacije o tome da očekujemo i određene promjene u menstrualnom ciklusu. No, mi o tome nemamo podataka.

www.sjever.hr/roda.hr
04.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.