Now Reading:
Pijani mladić vozio neregistrirani mopede bez dozvole, evo kolika bi mogla biti kazna
Full Article 4 minutes read

Pijani mladić vozio neregistrirani mopede bez dozvole, evo kolika bi mogla biti kazna

Osim prometnih nesreća u kojima su smrtno stradale dvije osobe, proteklog vikenda na cestama u Varaždinskoj županiji zabilježene su još četiri nesreće s ozlijeđenim osobama, a bilo je i 120 prekršaja u prometu, priopćili su iz Policijske uprave varaždinske.

U petak, 30. srpnja, u 16.05 sati u Frankopanskoj ulici u Ludbregu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba. Biciklom je pješačkim nogostupom po kolniku Frankopanske ulice iz smjera Ludbrega u smjeru Poljanca upravljao mladić starosti 21 godinu. Upravljao je pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2.45 g/kg, te je uslijed alkoholiziranosti udario biciklom u zid kuće nakon čega je pao na kolnik i zadobio ozljede. Ozlijeđenom je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Ozljede mu za sada nisu okvalificirane.

U petak, 30. srpnja, oko 21.35 sati u Ribić Bregu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba. Motociklom je iz smjera Horvatskog u smjeru Jerovca upravljao 31-godišnji muškarac iz Dubravca. Upravljao je motociklom bez registarske oznake i bez upisan kategorije u vozačku dozvolu. Brzinu motocikla nije prilagodio stanju i uvjetima na kolniku, kojom prilikom je izgubio nadzor nad motociklom i sletio u cestovni jarak. Ozlijeđenom motociklistu je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Ozljede mu za sada nisu okvalificirane.

U nedjelju, 1. kolovoza, oko 19.30 sati na državnoj cesti D-2 jugozapadna obilaznica u prometnoj su nesreći ozlijeđene četiri osobe. Osobnim vozilom je iz smjera Gojanca u smjeru Turčina upravljala 42-godišnja žena. Dolaskom do raskrižja na kojem se prometom upravlja uređajem za davanje prometnih svjetala započela je vozilom na znak zelenog svijetla skretati u lijevo, a da se prethodno nije propustila osobno vozilo kojim je istom cestom iz suprotnog smjera upravljao pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 0.70 g/kg muškarac starosti 48 godina. Ozljede su zadobila oba vozača, te suputnici jedna djevojčica starosti 11 godina i muškarac starosti 32 godine. Ozlijeđenima je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Ozljede im za sada nisu okvalificirane.

U subotu, 31. srpnja, oko 17.20 sati u mjestu Podvorec u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba. Osobnim vozilom je iz smjera Novog Marofa u smjeru Zagreba upravljao pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2.09 g/kg muškarac starosti 40 godina. Vozilom se nije kretao sredinom obilježene prometne trake, te je vozilom prešao u desno, kojom prilikom je sletio u cestovni jarak i udario je u betonski stup. Uslijed udara je zadobio ozljede, te mu je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Ozljede mu za sada nisu okvalificirane.

Jučer, 1. kolovoza u 20.20 sati u Svetom Đurđu, policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaustavili su moped kojim je upravljao 21-godišnjak. Provjerama je utvrđeno da mopedom upravlja pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2.04 g/kg. Također je utvrđeno kako upravlja neregistriranim mopedom i bez police obaveznog osiguranja, bez zaštitne kacige i upaljenih svjetala, te prije stjecanje prava na upravljanje, te nije postupio po zahtjevu policije prilikom zaustavljanja. Isti je zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja doveden u Policijsku postaju Ludbreg i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do dovođenja sucu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu. Optužnim prijedlogom prijeti mu novčana kazna do 70500 kuna ili do 120 dana zatvora, zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole do 24 mjeseci i nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju, prekršitelju će se odrediti i 15 negativnih prekršajnih bodova i nemogućnost polaganja vozačkog ispita u trajanju od dvije godine.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su od 31. srpnja do 1. kolovoza (petak/nedjelja) 2021. godine na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani nadzor vozila i vozača u prometu.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno 14 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 39 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 7 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 2 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, 1 prekršaj upravljanja neregistriranim i/ili tehnički neispravnim vozilom i 25 ostalih prekršaja, odnosno sveukupno je utvrđeno 120 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.23 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 161 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, a jedan vozač je uhićen do dovođenja na Općinski sud u Varaždinu.

Iz policije skreću pozornost da će u cilju podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu policijski službenici i u narednom periodu svakodnevno, a osobito u dane vikenda provoditi pojačani nadzor vozila i vozača.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
02.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.