Now Reading:
Od danas nove osobne iskaznice: dosta toga se mijenja, a bit će i skuplje od dosadašnjih!
Full Article 2 minutes read

Od danas nove osobne iskaznice: dosta toga se mijenja, a bit će i skuplje od dosadašnjih!

Od danas građani mogu podnijeti zahtjeve za izdavanje novih osobnih iskaznica koje će služiti i kao zdravstvene iskaznice, a moći će se koristiti i na mobitelima.

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu, piše Index.

Najavljeno je kako će nove osobne služiti i kao zdravstvene, da će se moći koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta.

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica, koje se izdaju bez roka važenja (odnosno, po novom Zakonu, s rokom važenja 40 godina) s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima, kao i bez njih.

Osobne će iskaznice biti skuplje

Od 2. kolovoza na snagu stupa i Novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti. Vađenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja, piše Index.

Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna. Stariji od 70 godini jedini su izuzeti iz ove cjenovne kategorije. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada, s time da je dosad niža cijena vrijedila za one starije od 65 godina (iznosila je 49.50 kuna), a prema novim pravilima bi vrijedila tek za starije od 70 godina. 
I drugi punoljetni građani su plaćali 20 kuna manje nego što će morati ubuduće (dosadašnja cijena je 79.50 kn), a za djecu do 5 godina života plaćalo se 60 kuna pa je najveći financijski udar na roditelje koji žele izvaditi osobnu malenoj djeci.  
Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna. 

Važno je istaknuti da svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije. Postojeće im vrijede do roka koji je otisnut na njima.

www.sjever.hr/index.hr
02.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.