Now Reading:
KRENITE U NOVE GLAZBENE AVANTURE! Škola rocka i moderne glazbe u Krapini uskoro otvara svoja vrata, pročitajte što kažu glazbeni voditelji!
Full Article 6 minutes read

KRENITE U NOVE GLAZBENE AVANTURE! Škola rocka i moderne glazbe u Krapini uskoro otvara svoja vrata, pročitajte što kažu glazbeni voditelji!

Ove jeseni Pučko otvoreno učilište Krapina započinje s novim obrazovnim programom – školom rocka i moderne glazbe. Po uzoru na brojne svjetske rock akademije, institute, gitarističke akademije i škole, kao i na temelju sličnih tečajeva POU Krapina otvara vrata programu učenja i usavršavanja u području moderne i popularne glazbe. Tom smo prilikom razgovarali s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdanom Pavlović, te glazbenim voditeljima škole Karlom Kukovačecom i Tomislavom Presečkim.

Ideja o pokretanju rock škole rodila se dok smo još živjeli ”normalno”. Pandemija koronavirusa stopirala je naše nastojanje da našim sugrađanima pružimo kvalitetan edukativni program kroz novi, suvremeni pristup muzičkoj kulturi – kazala je ravnateljica Pavlović i dodala kako je motivacija za organiziranje takvog sadržaja bila želja da se građanima ponudi atraktivan program upravo u Krapini koja ima dugu glazbenu tradiciju i talentirane, obrazovane i uspješne glazbenike koji su spremni prenositi svoje znanje.

– Polaznici će se, za sada, moći odlučiti između gitare, bas gitare, bubnjeva i klavijatura. Nastava će se odvijati po semestrima u trajanju od četiri mjeseca, odnosno 30 školskih sati, a instrumenti za nastavu su osigurani. Upisati se mogu zainteresirani svih uzrasta budući da će pristup biti prilagođen polaznicima, njihovim predznanjima i afinitetima – objasnila je ravnateljica i uputila zahvalu Gradu Krapini koja izdvaja značajna sredstva kako bi ovaj novitet ugledao svjetlo dana.

Glazbeni voditelji Škole rocka i moderne glazbe su iskusni i educirani mladi glazbenici. Karlo i Tomislav iza sebe imaju brojne nastupe i suradnje s renomiranim glazbenim umjetnicima što možda najbolje opisuje video s Bundeka, nastao početkom ove godine. Naime, obojica su sudjelovala na snimanju spota za pjesmu “Za ljubav treba imat dušu” na Bundeku. U vremenu kada su se ovi poznati stihovi Atomskog skloništa mogli danima opjevavati, 50 bubnjara, 50 gitarista, 50 basista i 50 vokala prikazali su čistu impresiju glazbe. Pogledajte glazbenu poslasticu na klik.

Kako biste ih što bolje upoznali, u nastavku pročitajte par najvažniji crtica iz njihova profesionalnog života!

Karlo svira bubnjeve od svoje 12 godine. Završio je srednju školu za bubnjeve i udaraljke te kasnije Kärntner Landeskonservatorium za jazz i pop glazbu u Klagenfurtu. Surađuje s mnogobrojnim umjetnicima u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, a redovni je član mnogih većih i manjih sastava, od kojih su neki: revijalni orkestar „Festivala kajkavskih popevki“, „Big Band HLK“, vodi i svira u pratećem sastavu za „Mali kaj“, disco/funky sastav „Only Friends & Family“, „Royal Garden Dixie Band“, vodi i svira u „Orkestru Radija Kaj“, rock bandu „Kopito“, jazz sastavu „Swing Again“.

Tomislav je osnovnu i srednju glazbenu školu (smjer električna gitara) završio u Glazbenoj školi Ladislav Račić na Ribnjaku. Iskustvo u formi mjuzikla prikupio je svirajući predstave u organizaciji B Glad produkcije, „Crna kuća’’ i „Pacijenti’’. Uz navedene sudjeluje u stvaranju prvog mjuzikla o Hrvatskom Zagorju „Zeleno Blago’’ i mjuziklu „Hair’’ u organizaciji Srednje škole za popularnu i jazz glazbu na Ribnjaku, te u hrvatskoj adaptaciji mjuzikla „Les Miserables u režiji Richarda Monteza. Član je revijalnog orkestra „Festivala kajkavskih popevki“, svira u pratećim sastavima „Uskrs festa’’, „Siscia festivala’’ (+aranžer), „Hrvatskog pletera’’. Uz sve to, bavi se i studijskim snimanjem i produkcijom, gdje surađuje s renomiranim imenima hrvatske glazbene scene poput Ane Rucner, Marije Husar, Kristijana Rahimovskog, Davora Radolfija, The Frajle i mnogih drugih. Tijekom 2020. godine, Tomislav postaje članom novoosnovanih bendova „Chameleon Crew Collective’’ i „The Funks’’, koji su nastali i djeluju putem internet kolaboracija.

Glazbena kultura u Gradu Krapini ovom bi se školom mogla promijeniti i utjecati na mlađe naraštaje. Složit ćemo se kako Zagorju u cjelini nedostaje žanrova moderne glazbe, a što sve glazba donosi i na što utječe objasnio nam je Karlo.

– Popularni glazbeni pravci oduvijek su se mijenjali i teško je očekivati da će se neki stil održati dulje vrijeme bez promjena, pogotovo u današnje vrijeme. No bez obzira na to, primjećujem općeniti manjak glazbenih sastava u Krapini, što je velika šteta. Smatram da djeci danas to nedostaje, a da nisu toga ni svjesni. Primjerice, Tomislav i ja sviramo zajedno od naše 12. godine, putevi su nas odveli na različite strane, upoznali smo mnogo kolega u struci i oko nje, proputovali Europu (nadamo se i svijet u budućnosti), svirali razne stilove (zabavna, rock, jazz, klasika) – a sve je krenulo s bendovima poput Nirvane, AC/DC, Metallice… Bend te uči kako funkcioniraju međuljudski odnosi u manjoj zajednici i to iskustvo važi kasnije za cijeli život, bez obzira radi li se tu i dalje o glazbi ili o odnosima unutar neke firme – rekao je Karlo i dodao kako će ova škola djeci omogućiti da stvaraju nešto svoje, bez utjecaja roditelja ili učitelja što će im, kaže, zasigurno pomoći da se izgrade u bolje osobe kasnije.

– Imamo puno mladih glazbenika i glazbenica koji nisu povezani u neki širi kolektiv. Nadamo se da će ova škola pomoći u stvaranju upravo takvog kolektiva. Prostorije u kojima ćemo se okupljati su zamišljene kao svojevrstan umjetnički paviljon tako da će vrlo vjerojatno dolaziti do suradnje s drugim umjetnicima – rekao je Tomislav komentirajući spajanje škole s drugim umjetnicima i drugim granama umjetnosti.

Rock glazba mogla bi i trebala biti autentičnija na ovim prostorima, za što su odličan primjer zagorski bendovi poput Zadruge, La Gefa ili .upset-a…

– U teoriji bi to trebalo biti tako, ali čini mi se da ljudi van kajkavskog govornog područja ne mogu ozbiljno shvatiti naš dijalekt, tako da čim čuju zagorski u pjesmi ili govoru „mora da je neka zafrkancija” – objašnjava Karlo.

Možemo li reći da se događa jaz generacija, odnosno da se već dogodio po pitanju glazbe koja nas na neki način oblikuje, modelira naše ponašanje i poglede na svijet?

Generacijski jaz je uvijek bio prisutan, a vjerojatno će tako biti i u budućnosti. Mislim da je to dobro jer potiče rasprave koje guraju glazbu prema naprijed – zaključio je Tomislav, a Karlo je dodao kako razlike postoje u svakom slučaju, ali da nas one ne bi trebale ograničavati.

– U Glazbenu školu su dobrodošli svi! Nema dobne granice i nema audicije, odnosno predzadnje o glazbi ili instrumentu nije potrebno, no prema predznanju će se formirati grupe u kojima ćemo raditi. Također, savjet je da unatoč tome što nemamo neke striktne dobne granice, iz praktičnih razloga ne upisuju djeca mlađa od 7-8 godina – poručili su za kraj, a u videu koji vam donosimo pozivaju vas da krenete u nove glazbene avanture!

mčaržavec/www.sjever.hr
02.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.