Now Reading:
Bosilj obišao Pretovarnu stanicu u Poljani Biškupečkoj: Riješili smo problem, sve je sanirano, nema ni neugodnih mirisa!
Full Article 4 minutes read

Bosilj obišao Pretovarnu stanicu u Poljani Biškupečkoj: Riješili smo problem, sve je sanirano, nema ni neugodnih mirisa!

Više od 600 tona komunalnog otpada „gušilo” je stanovnike Poljane Biškupečke, ali to se ubuduće više ne bi trebalo događati.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u ponedjeljak je obišao tamošnju Pretovarnu stanicu te istaknuo da je do problema došlo jer tvrtka Čistoća nije imala odlagalište, odnosno deponij u Hrvatskoj na koji bi odlagala otpad.

-Sada smo riješili taj problem, a i sanirano je ovo odlagalište koje je širilo neugodan miris. To je bilo nesnosno, tu se nije moglo živjeti. Mi sad ovo područje imamo potpuno sanirano, sad normalno hodamo po tome, nema ni mirisa ni ničega – rekao je Bosilj naglasivši da u Pretovarnoj stanici ne smije biti više od deset tona otpada te da će se to od sada poštivati.
-Ove godine je već bilo i prvom mjesecu preko 500 tona otpada, 1. svibnja je bilo ovdje preko 500 tona otpada, a to nije smjelo biti. Mi ćemo sad raditi na način kako je u dozvoli napisano, do 10 tona otpada. Ovdje imate kontejnere, imate rolokontejner, sutra dolazi prikolica. Neće se više nikakav otpad stavljati na tlo, nego će se staviti u prikolicu i iz nje će se pretovariti i sav višak će ostati u rolokontejneru dok ne dođe sljedeći šleper koji će to odvesti na odlagalište – rekao je varaždinski gradonačelnik.

Otpad iz Poljane Biškupečke odvezen je na nekoliko odlagališta diljem Hrvatske. Bosilj je kazao da je Grad potpisao sporazume s tri općine koje imaju u svom vlasništvu deponije te da je otpad razvezen na više lokacija.

Novinare je zanimalo na koji će se način Pretovarna stanica u Poljani širiti i što to konkretno znači.
-Ovo je Pretovarna stanica tvrtke Čistoća. Budući da je proglašeno od državnog interesa Regionalni centar gospodarenja otpadom Piškornica, oni moraju isto imati pretovarnu stanicu koja će skupljati otpad iz 110 jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. I ovdje će biti njihova pretovarna stanica, ali ja se nadam da će biti isto ovako uredna i da će izgledati kao što izgleda pretovarna stanica Čistoće kad se to izgradi – kazao je Bosilj.

Na pitanje postoji li opasnost da Varaždinci na neki način ponovo budu taoci, odnosno može li se ponoviti situacija kad se nije odvozio otpad, gradonačelnik je odgovorio da je taj problem riješen do kraja godine te da su Čistoći osigurani kapaciteti.
-Imali smo nedavno Skupštinu, ovaj tjedan će biti konstituiran novi Nadzorni odbor i onda ćemo vidjeti dalje tko će biti uprava i da li će ta uprava uspjeti osigurati kapacitete i za sljedeću godinu. To nije posao gradonačelnika ni ministra, to je posao direktora Čistoće – zaključio je.

Gradonačelniku se u obilasku pridružio Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biskupečka koji je rekao da su mještani sada konačno zadovoljni.
-Oni u mjesnom odboru znaju i vjeruju da će se to riješiti. Ista situacija je bila s prigovorima da se ovdje skuplja otpad, a to je bilo drvo. I to se riješilo, kao i ovo. Treba se brinuti što će biti dalje. Neke stvari, kako je rekao gradonačelnik, treba preuzeti Piškornica koja s nikim ne razgovara, nikoga ništa ne pita, a država je donijela odluku kako je to od posebnog državnog interesa. Mi možemo samo tu dolje doći i fućkati, gledati kako oni rade. Nas nitko ništa ne pita. Do sada je bilo sve korektno i nadam se da će tako biti i dalje – rekao je Puškadija.

Ni ovoga se puta nije moglo zaobići pitanje svih pitanja kad je riječ o Varaždinu, a to su bale, odnosno njihovo razmještanje. Gradi se, naime, servisna cesta u Gospodarskoj zoni Brezje, a bale su, naravno, smetnja.
-Bale se već razmještaju, one se samo preslaguju na način da se može napraviti koridor. Kad sam bio gradski vijećnik pitao sam kako ste to zamislili i rekli su to će biti jednostavno. Da vi znate koji su to problemi i komplikacije koje sam naslijedio od prethodne vlasti! Ako ne riješimo pristupnu cestu do 31.ožujka, gubimo sva EU sredstva, a taj cijeli projekt vrijedan je gotovo 20 milijuna kuna. Mi smo pronašli način da radimo, nije jednostavno, radi nam i pomaže tvrtka Čistoća, radi tvrtka niskogradnja Huđek koja je dobila da radi taj projekt servisne ceste i radi se – rekao je Bosilj i za kraj poručio:
-Stići ćemo sve!

a. kučić/sjever.hr
02.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.