Now Reading:
JESTE LI SPREMNI NA OVO? HNB traži izmjene zakona: Prešutni minus na tekućem samo 1500 kuna
Full Article 2 minutes read

JESTE LI SPREMNI NA OVO? HNB traži izmjene zakona: Prešutni minus na tekućem samo 1500 kuna

Hrvatska narodna banka objavila je da banke više neće smjeti davati prešutna prekoračenja na tekućem računu veća od 1500 kuna.

HNB pokreće inicijativu za promjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se ograničilo masovno odobravanje prešutnih prekoračenja, piše Večernji.hr.

Tvrde da su proveli istraživanje prakse banaka te utvrdili da 70 posto potrošača s otvorenim tekućim računima na koje im dolaze redovna primanja ima odobreno prekoračenje. Pri tome banke nude dopuštena i prešutna prekoračenja, a više od 95 posto svih prekoračenja čine prešutna prekoračenja, koja su u prosjeku 30 posto skuplja od dopuštenih minusa i nerijetko iznose do tri prosječne mjesečne plaće.

Pokazalo se da su se dva proizvoda, dopušteni i prešutni minus, stopila u jedan, ali prešutni minusi korisniku ne nude primjerenu zaštitu. Dio građana kojima je odobreno prešutno prekoračenje bez njihova zahtjeva nije ni svjestan kreditnog odnosa u koji su ušli. Stoga, HNB pokreće inicijativu da se zakon promijeni kako bi se i na prešutna prekoračenja primjenjivale iste kamate kao i na ugovorena. Također, banke bi imale obvezu građanima ponuditi otplatu duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja, piše Večernji.hr.

U slučaju da građani koriste ‘veći iznos’ dopuštenog minusa, banke bi morale potrošaču ponuditi odgovarajući kreditni proizvod – dopušteno prekoračenje ili kredit – kojim će zamijeniti prešutno prekoračenje.

www.sjever.hr/vecernji.hr
31.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.