Now Reading:
ZDRAVO STANOVIŠTVO ILI SEZONA Britanci kao prijetnja hrvatskom turizmu, Stožer sprema nove mjere krajem mjeseca?
Full Article 2 minutes read

ZDRAVO STANOVIŠTVO ILI SEZONA Britanci kao prijetnja hrvatskom turizmu, Stožer sprema nove mjere krajem mjeseca?

more-ljeto-dubrovnik

Nepuna dva mjeseca nakon velikog popuštanja mjera, sve je izglednije da nas čekaju nove, strože mjere. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite, pripremaju se nove mjere, koje bi trebale stupiti na snagu i prije nego što isteknu trenutačne mjere, a za koje je najavljeno da će trajati do 31. srpnja.

Iako nije striktno rečeno na što bi se odnosilo pooštravanje, najvjerojatnije je riječ o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos virusa. Nakon što je prije nekoliko dana cijela obala stavljena “u narančasto”, što je svojevrsno upozorenje, Stožer je, čini se, odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje.

Prema pisanju Jutarnjeg lista gotovo je nemoguće izbjeći veći porast pa se trude pronaći najbolji mogući balans između epidemije i sezone, zapravo dva nespojiva pola.

Očekuju da će u Hrvatsku ući više turista nego što ima domaćeg stanovništva te je nerealno očekivati da netko od njih neće biti zaražen.

Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta, jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske “u crveno” i samim time bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija.

Dodatan problem stvara i novi delta soj koji je postao dominantan, a čija je karakteristika brzo širenje. Iako su u Hrvatskoj brojke još stabilne dodatan strah predstavlja i potpuno otvaranje Velike Britanije, koja unatoč visokom postotku cijepljenih bilježi znatan porast oboljelih. Stoga se može očekivati da će s ukidanjem epidemioloških mjera porasti i taj broj.

Dio europskih zemalja već je pooštrio uvjete za prijelaz granice Britancima, a to će, čini se uskoro učiniti i Hrvatska.
Konkretno, britanski turisti više neće moći prijeći granicu ako se nisu testirali, a za razliku od trenutačne prakse kad se testiraju samo oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid, uvest će se obaveza testiranja i za cijepljene.

Epidemiolog Bernard Kaić smatra da su Britanci prijetnja za širenje delta soja.

– U Hrvatsku ulazi puno gostiju i logično je da u epidemiji dođe do prijenosa virusa – kaže Kaić.

www.sjever.hr/jutarnji.hr
21.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.