Now Reading:
Istražite kako je bilo na sinoćnjem otvorenju izložbe ”OSVRT” u Dvoru Veliki Tabor
Full Article 2 minutes read

Istražite kako je bilo na sinoćnjem otvorenju izložbe ”OSVRT” u Dvoru Veliki Tabor

Željko Pavić „Kalc“ iz Đurmanca bio je pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi. Poginuo je u Pakracu, 25. srpnja 1991. godine i prvi je branitelj iz Krapinsko – zagorske županije koji je svoj život dao za Domovinu. Njemu u spomen prošlog je utorka u Dvoru Veliki Tabor otvorena izložba slika i skulptura nazvana „OSVRT“.

Riječ je o izboru tridesetak djela koja su nastala na osam do sada održanih likovnih kolonija pod pokroviteljstvom Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi, a pod organizacijskim vodstvom bojnika Željka Hercega i „umjetničkom palicom“ dr. art. Mirjane Drempetić Hanžić.

Otvorenju izložbe su, među pedesetak uzvanika, branitelja, ljubitelja umjetnosti i posjetitelja Velikog Tabora, bili nazočni i krapinsko-zagorski župan, Željko Kolar koji je u svome obraćanju istaknuo kako županija uvijek rado podrži svaku braniteljsku inicijativu, te glavni tajnik u Ministarstvu branitelja i izaslanik ministra Tome Medveda, Ivica Akmadža koji je izložbu ujedno i otvorio.

Nazočne su pozdravili još i voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec, u ime suorganizatora izložbe, zatim Željko Herceg i Mirjana Drempetić Hanžić u ime organizatora kolonija, te Darko Varga u ime Družbe Braće hrvatskoga zmaja, jednog od podržavatelja inicijative.

Izložbom u Velikom Taboru ujedno se obilježava 30. obljetnica pogibije šest pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi u Erdutu među kojima je bio i Željko Pavić „Kalc“.

Prva kolonija održana je 2013. godine u Đurmancu kao popratna manifestacija podizanja biste poginulom branitelju, a sljedeća, deveta po redu planira se najesen.

Velikotaborsko izdanje izložbe koju su postavili Andrea Brlobuš, Nives Ćurković i Siniša Žnidarec, može se razgledati do 20. kolovoza 2021. godine, a dostupan je i poseban katalog izložbe.

www.sjever.hr
21.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.