Now Reading:
NOVI ISKORAK MEĐIMURJA: Izgraditi će se Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID – mjesto nove energije vrijedno gotovo 20 milijuna kuna!
Full Article 4 minutes read

NOVI ISKORAK MEĐIMURJA: Izgraditi će se Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID – mjesto nove energije vrijedno gotovo 20 milijuna kuna!

U srijedu, 21. srpnja u Maloj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija za medije na kojoj se predstavio projekt izgradnje Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID. Udruga MURID osnovana je 2011. godine s ciljem promicanja dobrobiti sve djece u Republici Hrvatskoj, a osobito one s biološkim ili socijalnim rizikom za optimalan razvoj.

Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID izgradit će se u sklopu EU natječaja „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza K.K.08.1.3.04“, u kojem su partneri MURID-a Međimurska županija i Općina Pribislavec, a projekt je vrijedan 19,5 milijuna kuna.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec ističe kako MURID vrlo uspješno djeluje na području Međimurja deset godina te da je vrijeme za novi iskorak koji je dio najvećeg u ulaganja u socijalnu politiku u ovom mandatu, a sa željom brige za djecu.

– Ovim projektom ćemo dobiti jedan objekt koji će biti ne samo prostor za funkcioniranje i za sustav rane intervencije u djetinjstvu, već će on biti objedinjeno mjesto gdje će i roditeljima te djece lakše. U toj zgradi moći će se dobiti i usluga zdravstva i socijalne skrbi i odgoja i obrazovanja, to će biti jedan interdisciplinaran pristup dijagnostike gdje će biti središnji centar za stručnjake koji će ovdje dolaziti i educirati se. To je samo jedan projekt od cijelog spektra – rekao je Posavec i naglasio kako će se u Poturnu graditi Centar za osobe s invaliditetom kao i u Čakovcu Centar za pomoć u zajednici.

Svakako treba spomenuti kako se na području Međimurja provode brojni projekti pod palicom UNICEF-a, a da međimurska bolnica ima status „Bolnica prijatelj djece”. Međimurska županija financira pomoćnike u vrtićima i školama, osigurava prijevoz, udžbenike i prehranu za osobe u riziku od siromaštva. Kako kaže župan, to je kvalitetno iskorištavanje EU fondova.

15 milijuna kuna za ovaj projekt osigurano je iz EU fondova, a ostatak treba osigurati što ćemo nadam se, uspjeti. Nadam se da ćemo i u ovom segmentu biti primjer dobre prakse i napraviti veliki iskorak u pristupanju našim sugrađanima koji imaju određene specifičnosti – poručio je Posavec.

Načelnik Općine Pribislavec, Matija Ladić kazao je kako je velika čast i ponos da je Općina Pribislavec odabrana za ovaj projekt, budući da u svom sastavu ima romsko naselje.

Uvjeren sam da ćemo uz pomoć MURID-a pripremiti socijalno rizičnu djecu za predškolski i školski program. Dobivanje vještina potrebnih za primarno obrazovanje veliki je napredak društva i integracije djece preko MURID-a, a doprinijeti će i olakšanju suživota u Pribislavcu. Lokacija u blizini Osnovne škole idealna je za ovakvu vrstu projekta radi dostupnosti. Ovim projektom gradimo mjesto nove energije mjesta Pribislavca, gradimo mjesto buduće sinergije novih projekata, ali i mjesto koje će biti od izuzetne pomoći za roditelje djece s područja Međimurske županije i šire – rekao je Ladić.

Izvršna direktorica MURID-a, edukacijska rehabilitatorica i specijalistica rane intervencije, Silvija Pucko uputila je je zahvale svim partnerima koji su se usudili krenuti u projekt realizacije Regionalnog centra za ranu intervenciju. Ističe kako je MURID nastao jer sustava za ovakvu socijalnu uslugu nema!

Mi smo jedini licencirani pružatelji usluge u Međimurju. Ima ih nekoliko u susjednim županija, ali jedinstvenog mjesta za dijagnostiku nema. Važno je da jedna regija dobije mogućnost da stvori primjer sveobuhvatne podrške. MURID ima snagu da krene u ovakav vrlo vizionarski projekt, jer je svojim radom priznat kao član Nacionalne radne skupine za izradu Nacionalne strategije. Na temelju našeg desetogodišnjeg rada u ovoj županiji stvarati će se pilot model koji trenutno dijelom provodimo u sklopu jednog UNICEF-ovog projekta na području Međimurja – rekla je Pucko.

– Već smo desetak godina u iznajmljenom prostoru s velikim listama čekanja i velikim potrebama i ni u jednom trenutku nismo radili geografsku granicu nego smo pomagali svakome tko nam se obratio, a vidimo da su potrebe iz drugih zajednica sve veće – rekla je Pucko i dodala kako će izgradnja centra svakom djetetu i obitelji pružiti jednaku šansu za pomoć, a kroz sinergiju prakse i prostora u lokalnoj zajednici.

Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo i skrb Međimurske županije, Sonja Tošić-Grlač ističe kako će ovo biti način da se udruže sve socijalne snage i udruge.

– Pruža se prilika za inkluzivno okruženje djece koja imaju poteškoće od najranijeg djetinjstva, koje je najvažnije. Na ovaj će način svi žitelji imati isti start, za što ćemo se mi maksimalno založiti – poručila je Tošić-Grlač.

mčaržavec/www.sjever.hr
21.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.