Now Reading:
Memorijalne hodnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i Izraelskih obrambenih snaga u Međimurju – svečano otkriveno spomen obilježje Hanni Szenes!
Full Article 5 minutes read

Memorijalne hodnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i Izraelskih obrambenih snaga u Međimurju – svečano otkriveno spomen obilježje Hanni Szenes!

U srijedu 21. srpnja 2021. godine ispred zgrade Međimurske županije upriličen je prijem združene memorijalne hodnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i Izraelskih obrambenih snaga. U memorijalnoj hodnji sudjelovalo je 150 pripadnika Izraelskih obrambenih snaga, Oružanih snaga Republike Slovenije, Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine te pripadnici Vojne policije i Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Memorijalnu hodnju predvodio je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Ilan Mor, državni tajnik u Ministarstvu obrane mr.sc. Zdravko Jakop te zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta general-bojnik Itai Veruv koje će primiti župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Svoj posjet završili su u Perivoju Zrinski gdje su svečano otkrili spomen obilježje Hanni Szenes u spomen 100 godina njezina rođenja. Szenes je bila židovska pjesnikinja i nacionalna junakinja, koja je tijekom 1944. bila dio židovskog tima pod britanskim zapovjedništvom koji je djelovao na ovom području s ciljem izvlačenja Židova iz okupiranog područja Srednje Europe.

Gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini pozdravila je sve prisutne te istaknula kako svijet Hannu ne pamti samo po hrabrosti i njenom vjerovanju, već da je poznata izraelska pjesnikinja čije su stihove izvodili brojni nacionalni i svjetski umjetnici, a jedna njena pjesma zatvara i Schindlerovu listu.

– Čakovec je od danas bogatiji za spomenik koji govori o jednoj osobi, jednom narodu i jednom vremenu. Hannah Szenes bila je mlada žena koja je u jeku Drugog svjetskog rata odlučila pružiti otpor nacističkom zvjerskom planu o uništenju njenog naroda. Uključivši se u britanske specijalne postrojbe, pomagala je pokrete otpora u okupiranoj Europi te spašavala svoje sunarodnjake. U jednoj takvoj akciji, u dubini neprijateljskog teritorija uhvaćena je kod Podbresta, mučena i ubijena u svojoj tek 23. godini u Budimpešti – započela je Cividini.

– Stihovi koji su za sva vremena uklesani u ovaj spomenik njena su posljednja pjesma koja je napisana u Hrvatskoj tijekom akcije pomaganja partizanskom pokretu. U Drugom svjetskom ratu, Čakovec je izgubio zajednicu koja je obilježila moderan razvoj našeg grada. Upravo su Židovi pokrenuli razvoj industrije, izgradili mnoga zdanja u središtu i udarili jake temelje u javnom, društvenom i sportskom životu – rekla je Cividini i dodala kako je travanjsko jutro 1944. grubo sve to prekinulo, te da je nestanak zajednice, tako zvjerski i nasilno otrgnut iz društvenog tkiva grada nenadoknadiv gubitak za sve nas.

– Hanne postoje i žive među svima nama, u svim gradovima i nacijama. Stoga, njena je priča univerzalna i povezuje naše dvije zemlje. I Izrael i Hrvatska svoju su samostalnost izborile oružjem. Obje države izgradile su svoje vojske u ratu, a ratovi za samostalnost dobiveni su zahvaljujući nacionalnom zajedništvu i stoljetnoj želji u svojoj, ali slobodnoj zemlji – rekla je Cividini.

Istaknula je kako će obelisk govoriti o jednom narodu i njegovim stradanjima, ali i o ljudskoj hrabrosti. Govoriti će da ne postoji ta sila koju se ne može pobijediti, generacijama građana govoriti će da u konačnici dobro pobjeđuje zlo. Cividini je završila Hanninim stihovima „Blagoslovljeno je srce mudrošću koje staje za dobrobit časti”.

Uime Međimurske županije dobrodošlicu svima prisutnima poželio je župan Matija Posavec.

– Ovo je trenutak kada otkrivamo spomen obilježje jednoj osobi, hrabroj i požrtvovnoj ženi Hanni čiji je težak život, mukotrpan put imalo obilježja i u ovim krajevima. Spomenik ženi koja je bila, koja još uvijek jest i koja će biti uzor mnogim židovskim obiteljima – rekao je Posavec i poslao nekoliko snažnih poruka.

– Želimo odati duboko poštovanje prema svakoj pojedinačnoj nevinoj žrtvi. Isto tako, želimo osuditi i sve zločinačke režime i njihov karakter. No uvijek je važno naglasiti da je većina i hrvatskog i međimurskog naroda ustala protiv bilo kakve vrste zločinačkih politika i svrstala se na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu. Na današnji dan ne želimo se sjetiti samo jednog čovjeka ili samo jedne osobe nego svih nevino stradalih ljudi i odati počast i svim preživjelima i njihovim obiteljima koji i danas svjedoče što je holokaust, koje su njegove posljedice i koje lekcije možemo iz njega naučiti. Grad Čakovec i Međimurska županija pokazuju tolerantnost, otvorenost, multikulturalnost, široko srce, solidarnost i poštovanje – poručio je Posavec i iznio zanimljiv podatak – da je prije Drugog svjetskog rata židovska zajednica činila čak 18% stanovništva Grada Čakovca.

– Ovaj spomenik je spomenik pogleda prema prošlosti, sjećanja na prošlost, a osobito pogleda prema budućnosti. Budućnosti koja će možda biti neizvjesna, koja neće biti laka jer su društva posebno ranjiva u vrijeme brzih promjena i kriza, ali u teškoćama učimo, teškoće prevladavamo, u teškoćama se adaptiramo i shvatimo ih kao priliku za stvaranje bolje budućnosti u sretnijem okruženju – rekao je Posavec i dodao kako i dalje postoji čvrsta želja za suradnjom i povezivanjem Hrvatske i Izraela.

Njezin otpor i ustrajnost u borbi protiv nacističkog režima istinski su primjer ljubavi i odanosti prema svojem narodu, iz kojeg svi možemo puno naučiti. Ova je aktivnost zbližila naše vojske i produbila prijateljske odnose naših dviju država, stvarajući plodno tlo za razvoj buduće suradnje – rekao je Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane te zahvalio Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu što su to omogućili.

– Bilo mi je zadovoljstvo oživjeti s vama sjećanje na junakinju Hannah Szenes – završio je Jakop.

mčaržavec/www.sjever.hr
21.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.