Now Reading:
Grad Varaždin pomaže svoje pčelare iza kojih je katastrofalna godina – 60 000 kuna za kupnju šećera za prihranu pčela
Full Article 2 minutes read

Grad Varaždin pomaže svoje pčelare iza kojih je katastrofalna godina – 60 000 kuna za kupnju šećera za prihranu pčela

Zbog teških uvjeta za uzgoj pčela i proizvodnju meda uzrokovanih bolestima, štetnicima i klimatskim promjenama, Grad Varaždin subvencionirat će pčelare s područja Grada Varaždina s ukupno 60.000,00 kn. Tim povodom varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u srijedu je pčelarima predao zaključak o subvencioniranju kupnje šećera za prihranu pčela.

Pravo na poticaje uz ove mjere subvencije imaju svi pčelari s području Grada Varaždina koji imaju registrirane košnice u Hrvatskom pčelarskom savezu.

Gradonačelnik je istaknuo kako na ovaj način žele pomoći pčelarima iza kojih je katastrofalna godina.

-Dali smo našim pčelarima u Varaždinu koji imaju gotovo 2000 košnica pomoć od 60 000 kuna da kupe šećer za dohranu te je naša obveza da ima pomognemo. Na ovaj način će dobit 6,5-7 kg šećera po košnici za prihranu – rekao je Bosilj.

Uime Pčelarskog društva Varaždin koje broji 107 članova zaključak je primio predsjednik Goran Danko i zahvalio gradonačelniku na potpori.

Danko već 5 godina vodi projekt motrenja medenja bilja za cijelu Varaždinsku županiju. Složio se s gradonačelnikom kako je ovo uistinu bila teška godina za pčelare kojima su posao otežavali proljetni mrazovi.

U nadi da će iduća godina biti kvalitetnija i medonosnija najavio je da kao pčelarsko društvo pripremaju razne edukacije i ogledni pčelinjak za sve građane, a naročito gradsku i školsku djecu.

Sadržavat će različite košnice i jednu manju apiterapijsku kućicu za čišćenje dišnih organa i cijelog organizma, a kad se odobre sredstva Europske unije u planu je i Društveni dom koji Pčelarsko društvo Varaždin nakon 81 godinu rada još uvijek nema.

abrkic/www.sjever.hr
21.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.