Now Reading:
Cividini: Brza i elektrificirana pruga prema Zagrebu preduvjet je daljnjeg razvoja
Full Article 2 minutes read

Cividini: Brza i elektrificirana pruga prema Zagrebu preduvjet je daljnjeg razvoja

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini podržala je inicijativu Međimurskog demokratskog saveza za žurnom obnovom željezničke pruge od Kotoribe do Zagreba.

Na sastanku s predsjednikom MDS-a Željkom Pavlicem koji je održan u njezinom uredu, dogovorena je potpora nastojanjima da se obnova, modernizacija i elektrifikacija ovog željezničkog pravca uvrsti u državne planove obnove te da se za taj zahvat što prije osigura financiranje.

Pruga od Kotoribe do Čakovca, odnosno Macinca, bila je prva željeznička pruga koja je izgrađena na hrvatskim prostorima, sad već davne 1860. godine. Pruga od Čakovca, preko Varaždina, Konjščine, Zaboka i Zaprešića do Zagreba u promet je puštena 1886. godine, a oba pravca znatno su pridonijela industrijalizaciji i razvoju našeg kraja te njegovu povezivanju s ostatkom Hrvatske. Kako je istaknuto na sastanku, zbog raznih je razloga posljednjih desetljeća željeznički promet pao u drugi plan, sve je manje željezničkih linija iz sjevera Hrvatske prema glavnom gradu, a zbog višegodišnjeg neulaganja vlak na ovoj dionici vozi sporo i uz redovita kašnjenja.

Željeznički putnički promet u zapadnoj Europi kičma je javnog putničkog prijevoza, jedan je od najsigurnijih, najbržih, najjeftinijih i za okoliš najprihvatljivijih načina prijevoza robe i putnika. Razvijena i suvremena željeznička mreža temeljeni je infrastrukturni preduvjet gospodarskog razvoja, omogućuje niže troškove prijevoza, brz i siguran dolazak putnika u središta gradova te nove poduzetničke pothvate.

Kako je nakon sastanka rekla čakovečka gradonačelnica, unatoč malom broju linija i njihovoj sporosti, broj putnika u željezničkom prometu najveći je upravu u sjeverozapadnom dijelu zemlje, što je jedan od pokazatelja da ulaganja u željezničku mrežu na ovom području imaju smisla. Željeznički promet zbog gotovo idealnog smještaja pruga kroz Međimurje treba biti okosnica javnog prijevoza, a povezivanje brzom, elektrificiranom i modernom prugom sa Zagrebom omogućit će brži i jeftiniji prijevoz putnika te ovaj dio domovine funkcionalno pretvoriti u predgrađe najvećeg hrvatskog grada.

I Cividini i Pavlic složili su se da ulaganja u obnovu ove pruge trebaju predstavljati nacionalni prioritet te da moraju početi što prije. Na kraju je dogovoreno da se Grad Čakovec u okviru svojim mogućnosti i zakonskih ovlasti uključi u aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se ovaj željeznički pravac revitalizirao.

www.sjever.hr
21.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.