Now Reading:
ŽIVOTNI VRTULJAK SMRTI I KOKAINA U VOJSCI, Milanović: ”Oni nisu sami od sebe pali. Moguće je da postoji povezanost s nekim elementima socijalne patologije i poremećaja”
Full Article 5 minutes read

ŽIVOTNI VRTULJAK SMRTI I KOKAINA U VOJSCI, Milanović: ”Oni nisu sami od sebe pali. Moguće je da postoji povezanost s nekim elementima socijalne patologije i poremećaja”

Današnji posjet predsjednika Milanovića Gradu Varaždinu i nakon obilaska Varteksa otvorio je bujicu pitanja o aktualnim temama koje proždiru Hrvatsku.

Trenutno stanje u Hrvatskoj vojsci i niz smrti koje su se dogodile privukle su pažnju svih medija. Milanović kaže kako prati situacije i zna dosta njima. Ističe kako su i vojnici ljudi.

– Pratim ja to i znam o tome cijelo vrijeme, od načelnika i vojnih zapovjednika. To su, nažalost, stvari koje se događaju, posebno u ovakvom jednom psihološki uzdrmanom periodu, nakon godinu i pol dana izolacije i života u nenormalnim okolnostima. Vojnici su ljudi kao i svi drugi, imaju obitelji, imaju svoje probleme, imaju neki i svoje dugove. Znam dosta o tragedijama koje su se dogodile u zadnje vrijeme i pričekat ću još malo prije nego što kažem svoj sud o mogućim uzrocima ovakvih tragičnih događaja, ne samo kad su u pitanju vojnici. Kauzalna povezanost između slučajeva ne postoji, ali moguće da postoji povezanost s nekim elementima socijalne patologije i poremećaja koji postoje i u vojsci – rekao je Milanović i dodao kako će se o povezanosti koju je spomenuo izjasniti kada prođe vrijeme.

– Mislim da je ono što je priopćilo Ministarstvo razumno i utemeljeno, ali kad se takvo nešto dogodi u vojsci to naravno privlači pozornost i podiže obrve javnosti. Ta usporedba koju je dalo Ministarstvo je relevantna. Oružane snage broje tisuće i tisuće pripadnika, ne radi se o maloj komuni. Statistika je relevantna, postotci smrti u vojsci na razini opće populacije su i niži – dodao je.

To je malo kompleksniji sustav, to neću komentirati još. Pričekajmo da istraga završi – rekao je predsjednik na pitanje je li problem možda u sustavu, a na daljnja pitanja o ulozi droge u hrvatskoj vojsci uzastopno je odgovarao sa „Pričekajmo da istraga završi. Znam puno. Pričekajmo da istraga završi. Pričekajmo još koji tjedan”.

Na pitanje postoji li koja informacija koja bi rasvijetlila situaciju o vojnicima koji su koristili drogu kaže da ima, ali ponavlja „Pričekajmo”.

Na pitanje drži li vodu izjava MORH-a da vojnici drogu nisu koristili u slobodno vrijeme kaže kako se se s priopćenjem MORH-a slaže.

– Uglavnom se slažem s onim što je MORH priopćio. Ovo je nezgodno. Sramota je kad vojnici počine ratne zločine, a to se hrvatskoj vojsci nije događalo osim iznimno i vrlo davno. Nije to sramota, to je sastavni dio života, devijacija života i za to se odgovara, snose se posljedice. Nije zgodno. Problem je, ali nije opasnost. U svakom slučaju radi se o problemima s kojima se susreću sve vojske. To su muškarci koji žive grub i specifičan život, među njima se uvijek nađe i onih koji žele prečicom. Dobro je što su ulovljeni. Nisu slučajno „pali” – rekao je predsjednik o drogiranim vojnicima.

– Bitno je da je postupak zakonit, kojim sredstvima raspolažu službe to javnost ne smije znati. Ako se u redovnoj i zakonitoj proceduri prikupljaju podaci bilo kojim sredstvima to je legalno, ako to radi pojedinac, onda je to problem. Oni nisu sami od sebe pali. To je radio sustav. Normalno, to nije normalno. Štetno je, spada u prostor delikta i bit će sankcionirano – dodao je.

Na press konferenciji otvorila se i tema natezanja u braniteljskim udrugama s Ministarstvom oko Zakona o civilnim žrtvama, a Milanović je kazao kako je sve to dio vrtuljka života i politike. Dodao kako je najgore kada imamo HDZ-ove generale i HDZ-ove udruge.

Ja svoje nemam, ni u Hercegovini ni u Hrvatskoj – rekao je i dodao da konstitutivnost predsjedniku DIP-a daje prisega pred Hrvatskim Saborom i predsjednikom Vrhovnog suda.

Kako toga nemamo, onda nam ne treba ni Vlada – kaže predsjednik.

Tijekom boravka osvrnuo se i na cijepljenje u Hrvatskoj.

– Kao premijer i predsjednik najveće stranke od prvog dana bih imao uključen sabor dvotrećinskom većinom tamo gdje je to potrebno. Sada bi problemi bili puno manji i ne bismo prijetili ljudima. Cijepite se, govorim po stoti put. One koji se ne žele cijepiti, ne razumijem najbolje, ne mogu im narediti da se cijepe. Bolesti ćemo imati i dalje, u jednom trenutku ćemo otići s ovoga svijeta, ali treba nastaviti živjeti normalno. Ova histerija koja se stvara, koja se u Hrvatsku prelijeva iz zapadnih država, po meni je jedno od značajnijih posrnuća ljudske pameti i razuma otkad ja pamtim. Slika je nemilosrdna kako se luk spušta prema jugoistoku – rekao je Milanović.

Od struke slušamo svašta i ništa, a od vlasti također. Što idete južnije, skepsa prema Vlasti je sve gora. Hrvatska nije ni najbolja ni najgora. Kad gledamo svijet, dobro stojimo. Još jednom poziv svima: Cijepite se. A prijetnje, baš me zanima kako to misle provesti – rekao je Milanović.

mčaržavec/www.sjever.hr
20.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.