Now Reading:
VIDEO Zabavno i poučno ljeto u Međimurju: Od pasivnih igrača do aktivnih stvaratelja računalnih igara!
Full Article 2 minutes read

VIDEO Zabavno i poučno ljeto u Međimurju: Od pasivnih igrača do aktivnih stvaratelja računalnih igara!

U organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS), u utorak 13. srpnja završen je ciklus četverodnevne radionice Računalne igre za najmlađe koja je provedena u sklopu besplatnih ljetnih radionica za djecu i mlade, a u cijelosti je financirana sredstvima Grada Čakovca.

Veliki interes zainteresiranih rezultirao je podjelom radionice na dva dijela kako bi svi zainteresirani polaznici imali priliku prisustvovati, njih tridesetak.

Radionica se održavala u informatičkoj učionici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje gdje su polaznici svladali osnove razvoja računalnih igara – od samog stvaranja ideje i definiranja sadržaja (slika, zvučnih efekata i sl.) do upoznavanja s razvojnim okruženjem PyCharm, mogućnostima programskog jezika Python i Pygame Zero bibliotekom.

Također, polaznici su na zanimljiv i kreativan način stekli uvid u svijet programiranja i stvaranja računalnih igara te praktičnim primjerima od pasivnih igrača postali aktivni stvaratelji.

– Naučili smo kako se crtaju grafički oblici (poput kružnica i pravokutnika), a zatim i postavljaju likovi u okvire. Ideja je bila izraditi igru u kojoj glavni lik, mali majmunčić s košarom, lovi voće koje naizmjenično pada. Za svaki uhvaćeni komad dobivaju se bodovi, dok propušteno rezultira gubitkom bodova. Djeci je bilo jako zanimljivo vidjeti kako se biraju pozadine, animiraju likovi i uključuju zvučni efekt, odnosno kako se aktivno sudjeluje u razvoju i osmišljavanju igara. Vrijeme na radionici doslovno nam je proletjelo. Ovo je pokazatelj da ljeto može biti zabavno i poučno, a radionice poput ove obogaćuju ljetne praznike i djeci pružaju mogućnost da usvoje nova znanja i pomiču granice svojih mogućnosti – naglasio je voditelj radionice Dejan Drabić, mag.inf., ujedno i predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) koja u partnerstvu s udrugom MIK tijekom ljetnih praznika provodi niz od 17 besplatnih radionica za djecu i mlade.

www.sjever.hr
16.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.