Now Reading:
Druga sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije; Kolar: Gubitci zdravstvenih ustanova razlog su ne funkcioniranja zdravstvenog sustava, a odgovarajući ne poduzimaju ništa!
Full Article 3 minutes read

Druga sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije; Kolar: Gubitci zdravstvenih ustanova razlog su ne funkcioniranja zdravstvenog sustava, a odgovarajući ne poduzimaju ništa!

U petak, 09. srpnja 2021. godine održana je druga sjednica Županijske skupštine. Podsjetimo, 17. lipnja održana je konstituirajuća sjednica sedmog saziva gdje je Skupština izabrala nova radna tijela i odbore te otvorila teren za, danas održanu, prvu radnu Skupštinu. Ova je sjednica izvještajnog karaktera, a izvještaj su dale institucije kojima je osnivač Krapinsko – zagorska županija, te su svi financijski izvještaji za 2020. godinu i usvojeni.

Zdravstvene ustanove Krapinsko-zagorske županije svoje financijsko izvješće detaljnije su prezentirale radi gubitaka koje su ostvarile što nije ništa čudno jer je cijela prošla godina bila iznimno teška zbog pandemije i mnogi odjeli nisu mogli raditi nego su bili pretvoreni u COVID odjele.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar vezano uz poslovanje zdravstvenih ustanova izjavio je kako se zbog COVID odjela morao smanjiti broj pregleda, broj operacija i ustanove nisu mogle ostvariti svoj limit.

Uz smanjene broja operacija i pregleda, povećani su sami troškovi medicinskog materijala koji su se trošili, ali nije problem u tome. Problem je ovakav sustav financiranja zdravstvenog sustava nije održiv, a oni koji bi trebali nešto poduzeti, ne poduzimaju ništa. Povećale su se plaće, a nisu se osigurala sredstva za te plaće, to se ne radi! Da li treba povećati plaće u zdravstvu? Da! Ali treba osigurati i sredstva. Ne može se kroz jedan period povećati plaće 30%, osigurati za 15% sredstva i samo na plaćama raditi mjesečni gubitak od 1,2 milijuna kuna. To nije održivo – rekao je Kolar.

-Mi danas raspravljamo o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova, a na ove 3 ključne stvari koje zapravo reguliraju čitavo financijsko poslovanje mi na njih uopće nemamo nikakvog utjecaja i to jednostavno moramo promijeniti. Međutim, ako ništa ne promijenimo, ako nema reforme, situacija za godinu dana će biti ista. I to je nešto što jednostavno ne bi smjela biti dnevno politička tema nego bi trebao biti jednostavno konsenzus da ovaj sustav ne valja i da idemo graditi novi na nekim realnim osnovama – zaključio je Kolar.

Na ovu temu obratio se i ravnatelj Opće bolnice Zabok, Tihomir Vančina koji je rekao kako je u 2020. godini problem bila pandemija koja nije izazvala probleme samo u gospodarstvu nego i u zdravstvenom sektoru.

Treći i četvrti mjesec kad smo bili u lockdownu, deseti mjesec eskalacija drugog vala, to se sve prelilo na prihodovnu i rashodovnu stranu OB Zabok. Poslovanje je nešto lošije nego 2019. godine. Ali napominjem da je bolnica u Zaboku naspram cijelog bolničkog sustava Republike Hrvatske jedna od uspješnijih bolnica. S računovodstvenim minusom od 20 milijuna kuna i s povećavanjem rashoda za zaposlene preko 10 milijuna kuna ne mogu biti zadovoljan, ali kao ravnatelj ne mogu utjecati na te stvari – kazao je Vančina.

Podsjetimo, što se rebalansa proračuna tiče, iznos od 12 milijuna i 446 tisuća kuna, sukladno ugovoru, potpisan je za konstruktivnu obnovu dvorca Stubički Golubovec koji je stradao u potresu 22. ožujka prošle godine, a drugi se odnosi na sigurnu kuću i teži 11 milijuna i 670 tisuća kuna. Također, veliki dio preraspodijele nužan je zbog promjena koje je uzrokovala pandemija.

msopek/www.sjever.hr
09.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.