Now Reading:
Vodeći gradovi potpisuju Europsku deklaraciju o kružnim gradovima
Full Article 2 minutes read

Vodeći gradovi potpisuju Europsku deklaraciju o kružnim gradovima

Gradovi i regije obvezuju se da će djelovati kao veleposlanici i zagovarati kružno gospodarstvo koje vodi resursno učinkovitom, niskougljičnom i društveno odgovornom društvu.

Gotovo 30 većih gradova, uključujući Gent, Prag, Kopenhagen, Tampere, Helsinki, Oslo, Budimpeštu i Malmö, potpisali su Deklaraciju o europskim kružnim gradovima, prepoznajući potrebu za ubrzavanjem tranzicije s linearne na kružnu ekonomiju u Europi. Gradovi i regije koji potpisuju deklaraciju obvezani su djelovati kao veleposlanici i zagovarati kružno gospodarstvo koje vodi resursno učinkovitom, niskougljičnom i društveno odgovornom društvu, u kojem je potrošnja resursa odvojena od gospodarskog rasta.

Deklaraciju je izradila široka skupina europskih organizacija koje su se obvezale omogućiti prijelaz na kružno gospodarstvo na lokalnoj razini, uključujući ICLEI, Cirkularnu Flandriju, CSCP, ECERA, Europsku investicijsku banku (EIB), Zakladu Ellen McArthur, Eurocities, LWARB, Program za okoliš UN-a i Institut WCYCLE. Gradovi i regije kolijevke su inovacija i društveno-ekonomske transformacije s ogromnim potencijalom da dovedu do prijelaza na kružno gospodarstvo. Lokalne i regionalne vlasti upravljaju s nekoliko sektora u urbanim područjima, poput mobilnosti i gospodarenja otpadom, te su u konačnici odgovorne za kontrolu korištenja zemljišta i urbanog planiranja. Kao takvi, idealno su smješteni za poticanje kružne ekonomije vodeći ka održivijoj, otpornijoj budućnosti.

Deklaracija je pokrenuta na 9. Europskoj konferenciji o održivim gradovima čiji je domaćin bio njemački grad Mannheim. Cilj deklaracije je odražavanje širih europskih napora na preispitivanju načina na koji su organizirane ekonomije i društva. Također nudi nekoliko pogodnosti gradovima i regijama koji su spremni preuzeti tu ulogu. Potpisnici će imati prilike za suradnju sa stručnjacima i postat će dijelom jedinstvene skupine gradova koji će pomoći u podizanju svijesti o dugoročnim političkim, društvenim, okolišnim i financijskim prednostima kružne ekonomije i pridonijeti razvoju podržavajućeg političkog okvira.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
07.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.