Now Reading:
Kako su Međimurci donijeli Ameriku u Varaždinu
Full Article 2 minutes read

Kako su Međimurci donijeli Ameriku u Varaždinu

Big Band Čakovec uz pomoć Koncertnog ureda Varaždin, na kratko je Varaždince odveo na put u Sjedinjene Američke Države uz ritmove američkih klasika big band glazbe poput skladbi Duka Ellingtona, Henryja Mancinija, Earlea Hagena i drugih.

Big Band Čakovec je na Kazališnom trgu u nešto više od sat vremena izveo američke klasike, ali i domaće pjesme u big band obradama, a termin koncerta poklopio se i s proslavom američkog Dana neovisnosti koji se slavi 4. srpnja.

Big band Čakovec osnovan je 1995. godine kao težnja domaćih glazbenika da upotpune kulturnu ponudu grada. U vrlo kratkom vremenu orkestar je postigao zavidnu kvalitetu, te se svrstao među vodeće orkestre u regiji dokazavši to nastupima na relevantnim festivalima u domovini i inozemstvu (Lent-Maribor, Expo-Virovitica, Proljetni jazz fair-Zagreb, Tradicionalni jazz-Varaždin, Szombathely big band fesztivál, Nishville Jazz Festival… ). Ostvarena je suradnja sa poznatim domaćim i inozemnim glazbenicima: Boškom Petrovićem, Sašom Nestorovićem, Primožom Grašićem, Ratkom Divjakom, Zdenkom Kovačićek, Jimmyem Stanićem, Jasnom Bilušić, Silviom Gabrielom Curbellom Hortom, Ivanom Galić, Vlatkom Stefanovskim

Iz redova Big banda Čakovec stasali su sada već afirmirani jazz glazbenici Robert Jambrušić-Đebo, Robert Polgar, Lada Obradović, te braća Maasej, Abel i Jošua Kovačević, a nekolicina glazbenika upisala je i jazz studij. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, studenata, ekonomista, pravnika, inženjera, učenika… Snimljena su 3 CD-a, a Hrvatska nacionalna televizija snimila je nekoliko emisija o Big bandu Čakovec. Voditelji Big banda Čakovec do sada su bili Ladislav Varga, Antun Horvat, Filip Horvat, te Mario Jagec koji je i današnji voditelj.

Repertoar Big banda Čakovec sastoji se od poznatih jazz standarda, obradi latinoameričkih, pop i tradicionalnih skladbi prerađenih za big band, te autorskih kompozicija bivšeg voditelja Ladislava Varge i sadašnjeg voditelja Marija Jageca.

www.sjever.hr
05.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.