Now Reading:
Upoznajte Tatjanu Mikolaj – Ruskinju s međimurskom adresom i predsjednicu Udruge Kalinka
Full Article 5 minutes read

Upoznajte Tatjanu Mikolaj – Ruskinju s međimurskom adresom i predsjednicu Udruge Kalinka

Tatjana Mikolaj Ruskinja je s međimurskom adresom na kojoj živi već više od 20 godina. Inače je i predsjednica Udruge Kalinka, najvećeg društva ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a u razgovoru za naš portal otkrila je kada se doselila u Međimurje i zašto je izabrala upravo Lijepu našu, nedostaje li joj dom, kako se prilagodila, ali i koja je najveća razlika između Hrvata i Rusa.

U Međimurje se, kako kaže, doselila 1997. godine i to zbog ljubavi. Prilagodba je trajala dosta dugo i trebalo joj je oko deset godina kako bi savladala jezik i dijalekt, ali i kako bi se prilagodila drugačijem mentalitetu. Pošto se doselila nakon što je završila fakultet, kaže kako nije bilo lako krenuti od nule i pronaći posao u struci.

-Prvo sam radila nešto sasvim treće, a sad već više od deset godina radim u struci. Predajem ruski jezik i kulturu za pripadnike ruske nacionalne manjine i za Hrvate – govori Tatjana Mikolaj.

Provjerili smo i kako je došlo do ideje za pokretanje Udruge Kalinka koja kao najveće društvo ruske nacionalne manjine djeluje od 2007. godine.

-Kad smo se adaptirali, bila sam nostalgična za svojim domom, a želja mi je bila i očuvati svoj jezik i kulturu. Druženja uz kavu i rođendane su jedno, ali druženje uz očuvanje svoje baštine, kulture, jezika i identiteta je nešto sasvim drugo. Takvo druženje dobiva bogati smisao i ciljeve i time nastaje neka institucija kamo svatko od pripadnika može pokucati na vrata. Tako je nastala udruga – govori nam ova simpatična Ruskinja s međimurskom adresom te dodaje kako su želeći izbjeći nacionalnu podjelu udrugu nazvali Udrugom ruskog govornog područja u Međimurju.

Naime, ideja je bila okupiti sve koji govore ruski jezik i koje zanima ruska kultura, uključujući i Hrvate. Udruga se bavi očuvanjem i promoviranjem ruske kulture i baštine, jezika, pjesme, stihova, a uz to, članovi se naravno i druže te jedni drugima pomažu.

-Tako se to rodilo i tako živi i dalje. Imamo i puno djece u Udruzi koja vole rusku kulturu, ruske pjesme, ruski jezik i kad to promatram vidim da kad mi ostarimo i kad nas ne bude, ipak će netko uzeti na sebe odgovornost da nastavi i proširi naše djelo – naglašava Tatjana.

Udruga Kalinka, koja trenutno broji 100 članova, u startu se okupila s ciljem druženja, a onda su članovi malo po malo počeli pjevati, priključili su se harmonikaši, tamburaši, gitaristi, počelo se plesati i tako je nastao ansambl Kalinka. Iz godine u godinu udruga je imala sve više članova i nastupe skoro svaki tjedan.

-Kako ja predajem ruski jezik i kulturu što uključuje učenje preko nekih stvaralačkih aktivnosti, nastala je i skupina Malinka. Počeli su pjevati i nekako je došlo do toga da su svi od malih do velikih bili uključeni u ovu grupu – govori predsjednica i dodaje kako je nedavno formirana i skupina Malinački koja okuplja djevojčice koje vole pjevati, a nastala je spontano.

Njihov prvi nastup održao se nedavno na otvorenju Ruskog kutka u Knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu, a predsjednica Mikolaj kaže kako su ih ljudi odmah primijetili zbog predivnih kostima.

U listopadu već tradicionalno obilježavaju Dan ruske kulture poznat kao Dan ruske kuhinje na međimurskom stolu na kojem Međimurcima i svim gostima prezentiraju svoju kuhinju i kulturu, a sudjeluju sve sekcije udruge. Uskoro planiraju izdati i kuharicu s receptima i fotografijama, a otkrila nam je i naziv – Recepti tete Lore. Ime je dobila po njihovoj članici koja je, kako kaže, izvrsna kuharica.

Udruga Kalinka, priznaje Tatjana, olakšava joj odvojenost doma koji joj najviše nedostaje zbog prijatelja i obitelji. Zbog razgovora na istom jeziku, istog mentaliteta, smijanja istim šalama i dijeljenja istih uspomena, udaljenost od doma puno je manja.

Između Hrvata odnosno Međimuraca i Rusa postoje naravno neke razlike. Iako su Rusi su za razliku od Međimuraca na prvu hladniji, a Međimurci ljubazniji, Tatjana je ipak izdvojila jednu bitnu razliku jer se većina njih doselila iz milijunskih gradova u manja mjesta.

-Ovdje svi sve poznaju, pozdravljaju jedan drugog na ulici i razgovaraju što mi je na početku bilo čudno, ali sad to cijenim i lijepo mi je – govori predsjednica Kalinke.

A koliko joj bogato iskustvo poznavanja dviju kultura pomaže u svakodnevnom životu?

Tatjana kaže kako te dvije kulture više ni ne razlikuje.

-Navikneš se, ne znaš više gdje je tvoj dom, gdje je ljepše, gdje je bolje, a na kraju nije bitno gdje si nego s kim si. Posložiš si svoj svijet bilo gdje. Kad poznaješ više jezika i više kultura, naravno da to pomaže jer si mudriji, fleksibilniji i otvoreniji te možeš prihvatiti različitosti – zaključuje Tatjana Mikolaj.

tklopotan / www.sjever.hr
04.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.