Now Reading:
INTERVJU Nikolina Novinić: Moj put prema uspjehu
Full Article 4 minutes read

INTERVJU Nikolina Novinić: Moj put prema uspjehu

Nikolina Novinić, uspješna poduzetnica iz Međimurja, vlasnica je kuće za odmor Međimurski ceker iz koje se razvila uspješna tvrtka Destinova. Kako je izgledao njezin poslovni put i o kakvoj je karijeri sanjala kao djevojčica, otkrila je za naš portal.

Iza nje su brojne nagrade, među kojima i „Man – key to success” za najboljeg privatnog iznajmljivača Međimurske županije, a osim što je vlasnica kuće za odmor, bavi se i edukacijama iz područja turizma i sa svojim bogatim iskustvom pomaže drugim poduzetnicima u turizmu.

Nikolina kaže kako je u ovaj posao ušla sasvim slučajno, nevezano uz formalno obrazovanje. Njezino prvo iskustvo u turizmu bio je sezonski posao u jednom hotelu na Pagu gdje je, kako kaže, prvi puta vidjela što znači inzistirati na ostvarenju vizije i biti posvećen najmanjem detalju u poslovanju. Na vrlo sličan način danas radi i sama.

-Moj početak desio se neplanirano, rekla bih više sudbinski. Kuća koju smo kupili 2012. godine, nekoliko godina kasnije postaje prva kuća za odmor u Međimurju. Iako nije bila u planu, privukla nas je spontano i bila je prvi korak prema potpunom usmjeravanju fokusa na razvijanje poduzetničkih priča u turizmu, najprije vlastitih, a kasnije i tuđih – govori nam Nikolina te dodaje kako kada priča o počecima Međimurskog cekera, najviše voli isticati viziju i ljubav koju ulažu.

Od samih početaka poslovanja Nikolina i njezin suprug njegovali su dvije vrijednosti: iskrenost i dosljednost što je vrlo brzo doprlo do gostiju i kolega koji su se, kako kaže, često oslanjali na njezin savjet zbog čega je nastavila razvijati obrt Destinova. Trenutno se bavi savjetovanjem i edukacijama poduzetnika u turizmu, marketingom i brendiranjem, a ona i suprug su nedavno otvorili i vlastiti OPG.

A ako se turizmom počela baviti sasvim slučajno, o kakvoj je onda karijeri sanjala u djetinjstvu?

Nikolina nam govori kako je od malih nogu sanjala da će postati modni dizajner.

-Velik dio mlađih godina provela sam s papirom i olovkom u ruci uz prepune mape modnih kolekcija. Tu kreativu sam pretočila u diplomu magistre inženjerke teorije i kulture mode na Sveučilištu u Zagrebu – kaže Nikolina te dodaje kako se taj njezin kreativni dio nepovratno zaljubio u stvaranje novih i inovativnih iskustava za goste.

Kada smo ju pitali s kakvim se sve izazovima susrela na putu prema uspjehu, Nikolina skromno odgovara kako je tek na početku tog puta te kako je potrebno još puno rada i rezultata. Najčešći izazovi su, kako kaže, osobna previranja i strahovi, a od vanjskih faktora izdvaja administrativne poteškoće koje često nisu usklađene s potrebama korisnika na terenu.

Iako se, u današnjem društvu, žene na putu prema uspjehu suočavaju s brojnijim i većim izazovima od njihovih muških kolega, Nikolina priznaje kako se nije nosila s predrasudama niti se morala više truditi i raditi zato što je žena.

-Kod kolega, i muških i ženskih, cijenim isključivo njihov rad i zalaganje i kroz tu percepciju doživljavam i njihov odnos prema meni. Čak suprotno, uz veliki angažman koji je potreban za balansiranje između obitelji s dvoje djece i više poslova, uvijek sam dobivala samo podršku – ističe ova poduzetnica.

Ipak, ono što joj je prijašnjih godina često otežavalo i usporavalo napredak jest faktor obrazovanja.

Nikolina nam pojašnjava kako su njezina obrazovanost, želja za radom, napredovanjem i promjenama često izazivali nelagodu kod kolega koji su bili sretni s mirnim i stabilnim poslovima unutar svojih zona ugoda.

-Tome sam doskočila tako da sam počela raditi za sebe pa sada imam svu slobodu stvarati i mijenjati svijet oko sebe, na bolje – naglašava.

Nedavno je bila i jedna od gošći na poslovnom susretu Poduzetništvo žena u turizmu – primjeri dobre prakse u organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje na kojem se razgovaralo o počecima, rastu, izazovima i ograničenjima s kojima su se ona i njezine kolegice susrele.

-Ovakvi susreti su idealne prilike da potaknemo buduće suradnje i međusobno se educiramo i inspiriramo, a ovakva umrežavanja, edukacije i druženja osnovna su misija djelovanja i moje Destinove stoga se jako veselim novim, sličnim eventima – zaključila je Nikolina.

tklopotan / www.sjever.hr
03.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.