Now Reading:
Jeste li znali što se još danas obilježava osim službenog početka ljeta?
Full Article 2 minutes read

Jeste li znali što se još danas obilježava osim službenog početka ljeta?

Osim što 21. lipnja obilježavamo početak ljeta, u mnogim zemljama svijeta taj datum obilježava se i kao Svjetski dan glazbe.

Kako piše Institut hrvatske glazbe toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu, organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture.

Obilježavanje Svjetskog dana glazbe seže u 1976. godinu kada je američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja glazbenika.

U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, Parizu, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

www.sjever.hr/ihg.hr
21.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.