Now Reading:
Čelnici Županije i Grada odali počast poginulim antifašistima: Vrijednosti antifašizma ugrađene su u temelj našeg društva!
Full Article 2 minutes read

Čelnici Županije i Grada odali počast poginulim antifašistima: Vrijednosti antifašizma ugrađene su u temelj našeg društva!

Ispred spomen kosturnice na varaždinskom groblju predstavnici Varaždinske županije i Grada Varaždina položili su vijence i upalili svijeće. Povodom Dana antifašističke borbe zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan odali su počast poginulim sudionicima antifašističkog pokreta.

Silvija Zagorec istaknula je važnost proslave sutrašnjeg dana i antifašističkih vrijednosti.

-Odali smo počast braniteljima naše zemlje od fašističkog okupatora koji su branili pravo na slobodu, jednakost, razumijevanje, toleranciju, a prvenstveno miran suživot svih ljudi, bez obzira na vjeru, rasu ili spol – rekla je Zagorec naglasivši kako se vrijednosti antifašizma, koje su ugrađene u temelj našeg društva, moraju svakodnevno poštivati i cijeniti.

Miroslav Marković je, čestitavši svim građanima Dan antifašističke borbe, naglasio kako je to jedan od važnijih dana u hrvatskoj povijesti.

-To je jedan od važnijih praznika, dan kada je hrvatski narod ustao protiv nacističke čizme i uz Domovinski rat je jedan od temelja moderne hrvatske države – kazao je Marković dodavši kako ne smijemo zaboraviti te događaje.

Zdravka Grđan posebno je naznačila važnost obilježavanja ovakvih trenutaka u hrvatskoj nacionalnoj povijesti.

-Ponosna sam što danas možemo, već tradicionalno, obilježiti Dan antifašističke borbe. Iznimno je važno naše mlade učiti o trenucima naše nacionalne povijesti. Drago mi je da sve tekovine naše i starije i novije povijesti možemo dostojanstveno obilježavati – rekla je Grđan.

Počast poginulim i preminulim antifašistima odao je i predsjednik Zajednice Udruga antifašista Milivoj Dretar.

-To je vrijedan datum zabilježen u našoj kolektivnoj prošlosti. Sjećamo ga se svi, od Međimurja, do Dubrovnika, od Istre do Vukovara – naglasio je Dretar istaknuvši zadovoljstvo zbog stanja spomenika u Varaždinskoj županiji.

Zajednica koja okuplja tristotinjak članova iz varaždinske, ludbreške i ivanečke udruge sutrašnji će dan obilježiti u Brezovici, a kako kaže Dretar, za to su pripremili prigodan program.

tklopotan / www.sjever.hr
21.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.