Now Reading:
Korona se mijenja, što nas čeka?
Full Article 2 minutes read

Korona se mijenja, što nas čeka?

Nakon što smo više od godinu dana opsesivno pratili broj slučajeva koronavirusa, epidemiolozi počinju preusmjeravati pozornost na druge mjere kako se pojavljuje sljedeća faza pandemije, piše Net.hr.

Kako bogate zemlje cijepe sve veći udio svoje najranjivije populacije, čini se smanjuje veza između broja zaraženih i smrtnih slučajeva. Sada je fokus na učenju kako živjeti s virusom i na podacima koji su najvažniji da bi se izbjegla nova zatvaranja, piše Bloomberg.

Trenutno znanstvenici i vladini službenici žele vidjeti hoće li sve veći opseg cijepljenja protiv koronavirusa konačno prekinuti začarani krug zatvaranja na koja smo bili primorani kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenih sustava u svijetu. Događaji u Britaniji pružaju najuvjerljiviju studiju slučaja do sada.

Oko 46% populacije u Velikoj Britaniji potpuno je cijepljeno, prema Bloombergovom pratitelju cijepljenja, što je pomoglo smanjiti dnevnu smrtnost na najnižu razinu od prošlog ljeta. Ipak, slučajevi delta varijante (“indijski soj”), prenosivijeg soja koji je prvi put identificiran u Indiji, gotovo su se udvostručili tijekom proteklog tjedna, objavilo je u petak javno zdravstvo Engleske. Hospitalizacije su se također povećale, ali većina pacijenata nije u potpunosti bila cijepljena.

Premijer Boris Johnson u ponedjeljak je odgodio kraj mjera zatvaranja za četiri tjedna kako bi više odraslih do tada primilo drugu dozu cjepiva, što značajno povećava zaštitu protiv novih sojeva. Čak i ako se virus bude dalje širio među djecom i necijepljenim mlađim punoljetnicima, pravi test kampanje imunizacije svodit će se na pitanje hoće li broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva ostati nizak.

Ako to bude tako, covid-19 će sve manje biti poput pandemije kojom se ne može upravljati, a sve više poput sezonske bolesti poput gripe.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / net.hr
20.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.