Now Reading:
SVIJET SE ”NORMALIZIRA” Karavana šarenih “Spačeka” obojila je Klanjec, Horvatin: Bilo je prekrasno i posebno ohrabrujuće!
Full Article 4 minutes read

SVIJET SE ”NORMALIZIRA” Karavana šarenih “Spačeka” obojila je Klanjec, Horvatin: Bilo je prekrasno i posebno ohrabrujuće!

Protekle subote na Trg Antuna Mihanovića stigla je karavana šarenih “Spačeka”. Riječ je o prvom ovogodišnjem 2cv okupljanju u organizaciji Hrvatskog 2cv Citroёn kluba ‘2cv Raid Hrvatsko zagorje 2021’ koje se održao od 11. do 13. 06. 2021., a na svojoj vožnji Hrvatskim zagorjem četrdesetak vozača starih citroёnovih vozila iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije zaustavili su se u subotnje jutro u Klanjcu.

Na ovom se značajnom događaju, u subotnje jutro i to baš u vrijeme jutarnje kave okupilo tridesetak vozila s otprilike šezdesetak sudionika susreta.

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin istaknula je kako su ovakvi događaji od velike važnost za promociju turističke ponude grada Klanjca, ali i cijele Krapinsko-zagorske županije.

– Zahvaljujući ovakvim susretima na kojima se okupljaju istinski ljubitelji putovanja jer znamo da je većina vlasnika legendarnih “Spačeka” proputovala barem cijelu Europu u svojim starodobnim vozilima, na odličan se način promovira naša turistička ponuda. Još jednom se pokazalo da vlasnici “Spačeka”, ali i drugi slični posjetitelji, nemaju za cilj samo voziti se, već su itekako zainteresirani za upoznavanje kraja kroz koji putuju, kulturnih posebnosti, ali i običaja i ljudi koje susreću na svojim putovanjima – rekla je Horvatin u nadi da su posjetitelji sa sobom ponijeli dobru atmosferu i dojmove!

U opisu navedenog događaja stajalo je „Iskoristite priliku pa razgledajte “auteke” koji bude nostalgiju i podružite se s njihovim osebujnim i dragim vlasnicima”…

Klanjčani, a posebno oni mali, iskoristili su priliku za fotografiranje uz ove simpatične „auteke“. Bilo je zanimljivo pratiti koji su se posebno svidjeli dječacima, a koji djevojčicama. Bilo je na trgu u subotu i naših vlasnika sličnih vozilica koje su vjerojatno zanimali i neki „stručniji“ detalji poput nabavke starih dijelova – rekla je Horvatin, a na pitanje o utjecaju ovakvih događaja koji povezuju kulturu i turizam ovog pitomog mjesta kazala je kako popuštanje epidemioloških mjera uvelike utječe na razvoj turizma.

– S ljepšim vremenom i dobrom epidemiološkom situacijom polako nam se vraćaju i organizirane grupe posjetitelja. Nakon dužeg vremena, u subotu je bilo prekrasno i posebno ohrabrujuće vidjeti u istom trenutku ispred Galerije Antuna Augustinčića i stalne izložbe sarkofaga obitelji Erdödy čak dvije takve grupe istovremeno. Proteklih smo mjeseci imali pojedinačnih posjeta, primijetili smo znatan porast dolaska planinara i biciklista koji su tražili nove ili se vraćali starim destinacijama koje omogućuju uživanje u prirodi, ali sad se nadamo da ćemo se polako vratiti u normalu. Prema najavi, u posjet Galeriji AA vraćaju se idućih tjedana stalne grupe posjetitelja iz SAD-a koje bi na tjednoj razini trebala dolaziti sve do kraja sezone, a to je vjerojatno najbolja vijest koja potvrđuje da će se situacija vjerojatno polako normalizirati. Novi postav stalne izložbe sarkofaga obitelji Erdödy napravljen je u jeku epidemije, no reakcije su posjetitelja jako pozitivne – objasnila je Horvatin.

Dodaje kako je na Trgu organizirana i ponuda zamamnih delicija lokalnih proizvođača. Tako je vinarija Sever sudionicima susreta ponudila degustaciju, ali i mogućnost kupnje nekoliko vrsta vrhunskih vina iz svoje ponude. OPG Pleško predstavio se s pomalo neuobičajenim, ali vrhunskim proizvodima napravljenim od latica ruža, a da je Zagorje i odlična gastronomska destinacija potvrdili su mesnice Borošak s degustacijom svojih proizvoda.

– Prošlog je tjedna na klanječkom trgu održana dodjela Pjesničke nagrade „Antun Mihanović“ za učenike osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije. Uz to što je ovaj program označio početak obilježavanja 225. godišnjice rođenja i 160. godišnjice smrti autora hrvatske himne, na neki način je i početak brojnih kulturnih i zabavnih događanja koja nas očekuju u idućih nekoliko mjeseci na lijepim otvorenim prostorima. Kulturni centar Klanjec već od idućeg tjedna počinje s programima „Knjiga u pokretu“, a posjetitelje očekuju zanimljivi književni i čitateljski susreti, radionice, glazbeni program. GFUK po Zagorju dolazi nam 30. lipnja s komedijom Šund naš svagdašnji. Udruga Kućni kolektiv priprema za ovo ljeto odličan inovativni program Suvremeno u Zagorju, a najzanimljiviji će u Klanjcu biti kolovoz kad u njihovoj organizaciji kreću filmske projekcije i radionice na otvorenom, a Kulturni centar Klanjec ugošćuje Zagorje Blues Etno Festival te za vikende u kolovozu i početkom rujna priprema program Ljeto na promenadi – najavila je Horvatin.

Programa ovo ljeto na području Krapinsko-zagorske županije nedostajati neće, a s uvjerenjem možemo reći kako će se događaji kojih su svi žedni konačno pružati svo svoje bogatstvo među zagorskim bregima!

mčaržavec/www.sjever.hr
14.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.