Now Reading:
FOTOGALERIJA: Nova zelena oaza u Zaboku: u dvorištu ŠUDIGO-a art paviljon, na krovu škole zeleni vrt – Petek: Ovaj dio grada dobio je lijep, urbani trg
Full Article 5 minutes read

FOTOGALERIJA: Nova zelena oaza u Zaboku: u dvorištu ŠUDIGO-a art paviljon, na krovu škole zeleni vrt – Petek: Ovaj dio grada dobio je lijep, urbani trg

Zabok je dobio još jednu „zelenu oazu”. U ponedjeljak su, naime, predstavljeni art paviljon i zeleni vrt na krovu Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koji će služiti ne samo učenicima, već i široj zajednici.

Riječ je o zanimljivom projektu koji se provodi u okviru aktivnosti „Aktivni u zajednici”, koje je pokrenuo Grad Zabok s Nacionalnom zakladom za civilno društvo, a u školi su osmislili ideju vezanu uz promjene i potrebe škole, odnosno cijelog okruženja i cjelokupne zajednice, rekla je ravnateljica ŠUDIGO-a Božica Šarić.

-Ovo je projekt pod nazivom SmArt kvart umjetnosti jer njime želimo spojiti ekologiju, edukativne aktivnosti te podržati ideju o održivosti u smislu razvoja cjelokupne zajednice koja se bavi zelenim ekonomijama. Jedan od osnovnih ciljeva odnosio se na umrežavanje profitnog ili realnog sektora, odnosno civilnog društva i javnog sektora. Željeli smo okupiti one koji bi željeli i mogu podržati kulturu davanja za dobrobit cjelokupne zajednice i mislim da smo to i postigli. Naime, cijeli niz tvrtki iz realnog sektora pridonijelo je i podržalo svojim novčanim donacijama ili drugim prilozima, materijalu ili uslugama, da se ovaj projekt realizira – naglasila je ravnateljica.

Glavni zadatak bio je izgradnja sjenice koja će služiti za druženje i zabavu učenika škole, ali i za odrađivanje pojedinih radionica kreativnog karaktera, edukativnih aktivnosti, umjetničkih radionica i slično.
-Projekt nije značajan samo za učenike naše škole, već i za stanovnike grada Zaboka i prekrasno se uklapa u vizuru novog zelenog grada. Ovamo na zabavu i druženje dolaze djeca i mladi, ali isto tako i starije osobe koje ovdje mogu pronaći mir i odmor u našim sjenicama – kazala je Šarić.

Sjenica je nastala zahvaljujući donacijama suradnika i svih onih koji su podržali ovaj projekt, a prvenstveno se to odnosi na profesore škole koji su dali i ideju, odnosno sudjelovali u različitim aktivnostima, od edukativnih do izvedbenih. Jednako tako, umnogome je pomoglo umrežavanje realnog s društvenim i civilnim sektorima.
-Veliku podršku dala nam je tvrtka Tomo Varga, svakako bih istaknula i Kamgrad koji je izvršio opločenje sjenice i prostor oko sjenice. Naravno, bez našeg osnivača Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka ne bi se ovo ništa dogodilo jer su oni ti koji su cijelo vrijeme podržavali, što administrativno, što samom podrškom, a grad Zabok je, naravno, dao veliki doprinos samim uslugama izgradnje. Svima koji su donirali na bilo koji način, bilo novčana sredstva, bilo određenim aktivnostima, odnosno uslugama, najljepše zahvaljujem – poručila je Šarić osvrnuvši se i na zeleni vrt na krovu škole.
-Naš strateški cilj je i dalje podržavati održivost i na tome raditi s našim učenicima. S Agronomskim fakultetom iz Zagreba sklopili smo prekrasnu suradnju i u okviru projekta koji je doktorska disertacija Monike Kamnečeki koja će odraditi dvogodišnji projekt na ravnim krovovima naše škole. Ovdje je nastao prekrasan zeleni vrt koji će imati i edukativan karakter jer će učenici pratiti njegov razvoj i stjecati nova znanja – zaključila je ravnateljica Šarić.

Osim sjenice i zelenog vrta, ŠUDIGO je uljepšan i muralom koji je oslikala poznata umjetnica Marina Mesar, poznatija pod pseudonimom Oko, a riječ je o projektu.u okviru Zabočke urbane kulture koji je pokrenulo Pučko otvoreno učilište Zabok.

Predstavljanju projekata nazočila je zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je izrazila zadovoljstvo i oduševljenje ovim novim „zelenim kutkom” u Zaboku.

-Ne samo što je jedina umjetnička škola i vrlo interesantna svim mladim ljudima koji su kreativni u nekom području, ona je i vrlo aktivna u zajednici. To pokazuje njezinu društvenu angažiranost na način da oplemenjuje prostor škole, park škole, s brojnim suradnicima. Ovaj dio grada danas predstavlja jedan lijepi, urbani trg koji zasigurno nadahnjuje sve kreativce s nekim novim idejama, a najvažnije je da predstavlja ugodan prostor za boravak. Lijepo je kad škola u simbiozi i u nekoj sinergiji s gradom, privatnim sektorom, s organizacijama civilnog društva, oplemenjuje zajednički javni prostor – istaknula je Petek.

Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka složio se da su ovakva događanja potvrda činjenice da je Zabok, između ostalog, postao pravi grad mladih i za mlade.

-I ne samo to. Ovo je potvrda i činjenice da ljudi koji žive ili koji samo rade u Zaboku su se uklopili u jedan, mogu reći, pokret koji je prisutan u gradu, civilnih inicijativa, to se danas zove civilni sektor. Nekad je to bila dobrovoljna grupa i dobrovoljni rad u aktivnostima koje trebaju obogatiti svakodnevni život, stvoriti bolje okruženje, stvoriti bolje uvjete za rad i život u našem gradu i naša Srednja škola ŠUDIGO definitivno spada u sam vrh tih aktivnosti, ne samo po profesionalnom programu kojega imaju zapisanog u svojim uvjetima postojanja, nego i one nadogradnje, onog koraka više u smislu inicijativa da ne samo obogate svoje okruženje u kojem žive i rade nego i da daju svoj doprinos ukupno boljim uvjetima života u samom gradu. Kaže se da je onaj tko s mladim ljudima radi, vječno mlad i oni to i kao struka dokazuju, a rezultat je da izbacuju izuzetno talentirane, dobro osposobljene mlade ljude u svojoj branši i koji daju konačnu potvrdu uspješnog rada, odgoja i obrazovanja u toj školi – rekao je gradonačelnik Hanžek.

a.kučić/sjever.hr
14.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.