Now Reading:
Koji su najčešći simptomi gubitka kose i što učiniti po tom pitanju?
Full Article 3 minutes read

Koji su najčešći simptomi gubitka kose i što učiniti po tom pitanju?

S gubitkom kose susreću se svi; i mladi i stari, i muškarci i žene. Na ovo stanje utječu okolišni, ali i genetski čimbenici.

Gubitak kose je u današnje vrijeme česta pojava koja se u nekim slučajevima može uspješno spriječiti. Točnije, riječ je o bolesti koja se razvija zbog toga što tjelesni imunološki sustav „napada“ folikule dlake te uzrokuje gubitak kose.

Jednako često se javlja i kod muškaraca i kod žena, premda je veća vjerojatnost da se razviti ako je generacijama prisutna u obitelji.

Najčešći simptom gubitka kose odnosno neugodne alopecije je postupno prorjeđivanje kose na tjemenu, ali i iznenadno stanjivanje kose, žarišni gubitak kose (označava gubitak kose na manjim okruglim mrljama) i sl.

Važno je spomenuti da simptomi mogu slabjeti ili jačati ovisno o tome pati li pojedinac od još nekog stanja koje bi eventualno moglo utjecati na alopeciju.

Uzroci gubitka kose također variraju te se obično odnose na vitiligo, atopijski dermatitis, bolesti krvožilnog sustava, psihijatrijske bolesti, bolesti endokrinog sustava i sl.

Svakodnevno nas okružuju brojni prirodni čimbenici koji utječu na pogoršanje određenog zdravstvenog stanja. Osim toga, neki su faktori su drugačije prirode, tako da je u ovim slučajevima najčešće riječ o obiteljskoj povijesti bolesti, godinama starosti, iznenadnom gubitku kilograma, određenim zdravstvenim stanjima, lošoj prehrani, izloženosti stresu i sl.

Neinvazivna transplantacija kose je u nekim slučajevima prikladno rješenje kojim se presađuju pojedinačni folikuli dlake na ono mjesto zahvaćeno gubitkom. Postoje dvije vrste transplantacije kose STRIP ili FUT metoda te FUE metoda.

Idealni kandidati za proces transplantacije kose su oni muškarci koji se godinama bore s ćelavosti, zatim žene koje muče muku s tankom i prorijeđenom kosom, ali i sve druge osobe koje su izgubile kosu zbog neke ozljede vlasišta, opekline i sl.

Razina uspješnosti ovog postupka ovisi od slučaja do slučaja, no, općenito govoreći, najčešće prednosti se odnose na bolji izgled, veća razina samopouzdanja, ušteda novca (zbog toga što niste koristili neprovjerene proizvode i tretmane) te jednostavnost postupka.

Izvor slike: ESB Professional / Shutterstock.com

www.sjever.hr
13.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.