Now Reading:
“Zaželi – aktivne u zajednici”, Batinić: Cilj je stvoriti još kvalitetnije socijalno okruženje!
Full Article 3 minutes read

“Zaželi – aktivne u zajednici”, Batinić: Cilj je stvoriti još kvalitetnije socijalno okruženje!

U skladu s pravilima vezanim uz projekte koji se financiraju iz EU fondova, u srijedu je kod paviljona u gradskom parku uvodnu konferenciju projekta „Zaželi – aktivne u zajednici“, održalo Gradsko društvo Crvenoga križa Ivanec s partnerima – Gradom Ivancem, Općinom Maruševec, Centrom za socijalnu skrb i HZZ-om Ivanec.

Riječ je o projektu kojim je na području grada Ivanca zaposleno pet, a na području općine Maruševec dvije žene na poslovima njege i pomoći u kući starijim i teško bolesnim osobama. Svi troškovi koji proizlaze iz njegove provedbe se u 100 postotnom iznosu financiraju iz EU socijalnog fonda.

Gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je da ovaj projekt, s izrazito socijalnom notom, predstavlja dvostruki dobitak. S jedne strane, omogućava zapošljavanje žena koje zbog nešto starije dobi ili kvalifikacijske strukture teško dolaze do posla te, s druge strane, konkretnu i učinkovitu pomoć najranjivijim skupinama.

– Posao gerontodomaćice je specifičan i za njegovo obavljanje potrebna je visoka razina empatije te stoga zahvaljujem svima koji su angažirani na ovom projektu. Jer puno puta topla i ljudska riječ važnija je od materijalne pomoći. Grad Ivanec za djelatnost Crvenog križa izdvaja velika sredstva, no i povrh toga već su u tijeku razgovori o tome da se uključimo i u druge, nove projekte kojima bismo stvorili još kvalitetnije socijalno okruženje. Nadam se da će i novo Gradsko vijeće imati razumijevanja i podržati ovakva nastojanja – poručio je gradonačelnik.

Ravnateljica Crvenog križa Jasminka Ruhek istaknula je da potrebe za gerontodomaćicama rastu, jednako kao i za ostalim strukama koje potrebitima mogu pružiti logističku potporu kako bi se mogla zadovoljiti njihova temeljna socijalna prava. Zbog toga je od neophodne važnosti postizanje stručnog i političkog konsenzusa svih dionika uključenih u taj proces.

Predsjednik GDCK Ivanec Zlatko Barbir, aktualni voditelj Ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ivanec, istaknuo je da HZZ niz godina kroz razne programe pomaže u zapošljavanju ciljnih skupina.

Izrazio je zadovoljstvo što su vrijednost programa Zaželi prepoznali i lokalni dionici te Crvenom križu dali povjerenje da ga odrađuje umjesto njih.

Voditeljica projekta Sanja Pajtak naglasila je da su potrebe za gerontodomaćicama tolike da ih postojećim kadrovima ne mogu zadovoljiti, pa će se dio zahtjeva morati staviti na listu čekanja.

Sedam gerontodomaćica brine se o čak 65 korisnika (45 na području Ivanca i 20 na području Maruševca). Prosječna dob korisnika je 72 godine. Pomažu im u nabavi hrane, potrepština i lijekova, u održavanju čistoće stambenog prostora, u donošenju drva za ogrjev, u obradi vrta te oblačenju i osobnoj higijeni – istaknula je Pajtak te se osvrnula na velik posao koji su tijekom proteklih mjeseci za korisnike usluga odradile „gerontice“.

Robert Čusekravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec, naglasio je visoku razinu suradnje svoje ustanove s Crvenim križem te zahvalio na skrbi za najranjivije, a koju omogućava redovitim apliciranjem projekata na natječaje, te što se svakodnevnim praćenjem brine i osigurava da projekt bude održiv.

Skupu je nazočilo svih sedam gerontodomaćica koje su sa sobom povele i nekoliko korisnica o kojima se brinu i time ih uključilo u društvena događanja.

Nakon službenog dijela, druženje je nastavljeno u ležernijoj atmosferi, uz domjenak na otvorenom.

www.sjever.hr / ivanec.hr
10.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.