Now Reading:
Korona u Međimurju: Aktivan 101 slučaj, umrle dvije osobe! Posavec: ”Prihvatite cijepljenje kao jednu metodu koja nam garantira poboljšanje cijele situacije”
Full Article 4 minutes read

Korona u Međimurju: Aktivan 101 slučaj, umrle dvije osobe! Posavec: ”Prihvatite cijepljenje kao jednu metodu koja nam garantira poboljšanje cijele situacije”

Međimurska županija na današnji dan bilježi 101 aktivan slučaj zaraze koronavirusa. Naime, u posljednja 24 sata na spomenutom je području, u protekla 24 sata obrađeno je 224 uzoraka, od čega je evidentirano 24 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 10,7%pozitivnih od broja testiranih. Brzim Ag testovima evidentiran je 1 pozitivan nalaz, a u protekla 24 sata oporavilo se 12 osoba, izviješće je s današnje press konferencije stožera Civilne zaštite Međimurske županije.

– Ako gledamo posljednjih godinu dana i više, preko 60 tisuća naših građana se podvrgnulo PCR testiranjima na koronu, što je većina stanovništva. U proteklih 7 dana, udio pozitivnih u broju testiranih pao je ispod 10 posto. Kada smo imali zadnju konferenciju za novinare, bili smo na 11,8 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih, a sad je to, u proteklih 7 dana, 9,5 posto. 7-dnevna incidencija je pala ispod 100, sada je na 73, a 14-dnevna incidencija je pala ispod 200. Broj aktivnih slučajeva je prošlog tjedna bio na 157, a sad se smanjio na 101. Očekujemo daljnji trend smanjenja i poboljšanja epidemiološke situacije, uz poziv da svi prihvate cijepljenje kao jednu metodu koja nam garantira poboljšanje cijele situacije – rekao je župan Međimurske županije, Matija Posavec.

– Svi bismo željeli zadržati dobar status u odnosu na druge hrvatske gradove. Trenutna procijepljenost u Hrvatskoj barem jednom dozom osoba starijih od 18 godina je 39 posto, a kod nas je to i 45 posto. Vjerujem da ćemo u narednih tjedan dana doći do one željene psihološke brojke od 50 posto – poručio je Posavec.

– Dobra je vijest što nam incidencija stalno pada i što smo uvjereni da ćemo uskoro konačno doći, nadam se u toku slijedećeg tjedna, do 50% procjepljenosti što sasvim sigurno ima važan utjecaj na širenje odnosno sprečavanje širenja covida-19. Pozivam građane na cijepljenje i na isto tako pridržavanje u onoj maksimalnoj mogućoj mjeri svih propisanih mjera kako bi čim prije se riješili ili u nekakvu povoljniju situaciju doveli sve vezano uz covid-19 – apelirao je načelnik Civilnog stožera Međimurske županije Josip Grivec.

U Županijskoj bolnici Čakovec trenutno je hospitalizirano 25 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od čega je 1 u protekla 24 sata. Otpuštena su 3 pacijenata, a na invazivnoj respiraciji pacijenata nema, izvijestio je Igor Šegović pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

– Nažalost imamo dvije preminule osobe, riječ je o osobama rođenim 1943. i 1948. godine koje su imale multiple komorbiditete. Broj oboljelih je sve manji, međutim bolest je još uvijek među nama i moramo se pridržavati svih epidemioloških mjera. Vidite i sami da se i dalje događaju slučajevi preminulih osoba. Broj pregledanih osoba koji su suspektni na koronavirus je manji, međutim prenosim poruku djelatnika objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji navode da se broj pregleda nije smanjio unatoč tome, već je on i veći. Događa se da kroz OHBP u 24 sata prođe 125 do 150 pacijenata, pa se višesatno čeka u čekaoni i s obje strane može doći do situacija koje želimo izbjeći. Mi, zdravstveni djelatnici smo profesionalci, moramo se ponašati kulturno i pristojno te pružiti pomoć, međutim moramo razumjeti djelatnike OHBP – poručio je Šegović i uputio apel građanima da se cijepe!

– Brojke što se tiču incidnecija su sa svakim tjednom sve povoljnije, ali ono što se prati u Hrvatskoj i na razini Europe su 14-dnevne incidencije. Mi još uvijek po tome nismo u povoljnoj situaciji jer današnjim danom nam je dvotjedna 189 na 100 000 i tu smo, uz Varaždinsku županiju, još uvijek u vrhu Hrvatske. Mi još uvijek nemamo razloga opuštati se tim više što se u Hrvatskoj osim britanskog soja koji je udomaćen, pojavio i indijski delta soj. Sada se otvara puno događaja. Dozvoljene su svadbe do 120 ljudi, ljudi se okupljaju na sajmovima, sportskim susretima… Ukazujemo na tu činjenicu da budemo na oprezu – rekla je Višnja Smilović, specijalistica epidemiologinja.

– S druge strane, željela bih informirati ili naglasiti da za takva veća okupljanja kao što su svadbe ili nekakva druga okupljanja svi koji dolaze trebaju imati ili brzi antigeni test ili PCR test. Ti testovi moraju biti napravljeni u zdravstvenoj ustanovi. Testovi koji su u slobodnoj prodaji u ljekarnama su tzv. laički testovi i nemaju potrebnu validaciju – poručila je Smilović.

mčaržavec/www.sjever.hr
09.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.