Now Reading:
Tvornici Kalnik 19,4 milijuna kuna za modernizaciju proizvodnje, ministrica Vučković: Podravka je bila i ostala ponos hrvatskog gospodarstva!
Full Article 3 minutes read

Tvornici Kalnik 19,4 milijuna kuna za modernizaciju proizvodnje, ministrica Vučković: Podravka je bila i ostala ponos hrvatskog gospodarstva!

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je u pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i njegove zamjenice Silvije Zagorec posjetila Podravkinu tvornicu Kalnik gdje se susrela s predsjednicom Uprave Martinom Dalić.

Razlog ovog posjeta bilo je uručivanje Ugovora o sufinanciranju projekta „Ulaganje u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik”. Riječ je o petom projektu kojeg Ministarstvo podržava kroz sufinanciranje iz europskih sredstava. U sklopu ovog projekta tvornici Kalnik odobreno je 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog dolaska ministrice i činjenice da će Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja sufinancirati Podravkinu investiciju u modernizaciju tvornice Kalnik. Tom investicijom smanjit će se postotak ovisnosti o smrznutom voću i povrću.

Ukupna vrijednost investicije je nešto više od 40 milijuna kuna, a namijenjena je za nabavku novih proizvodnih i tehnoloških linija za preradu voća i povrća, a samo sufinanciranje je negdje oko 50 posto. Sufinanciranje znači veliku stvar za našu investiciju, zato što čini Podravkin proizvod konkurentnim, čini ga bližim potrošaču i naravno, osnažuje naš nastup na izvoznim tržištima – rekla je Dalić dodavši kako tehnološke i proizvodne linije, koje će nabaviti u okviru investicije, služe za povećanje dostupnosti svježeg voća i povrća u preradi.

-Nabavit će se i proizvodne linije koje će omogućiti nova i inovativna pakiranja i osnažiti naš nastup na tržištu, ali i omogućiti da dosegnemo jednu širu skupinu potrošača nego što je to bio slučaj do sada – kazala je Dalić naglasivši kako je ovaj projekt izvanredni primjer kako Ministarstvo poljoprivrede i europska sredstva mogu doprinijeti konkurentnosti i produktivnosti gospodarstva te osnaživanju izvoza.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na početku je pozdravila sve okupljene, a posebno sve radnike koji, kako je kazala, značajno doprinose činjenici da je Podravka snažna i velika industrija prepoznata u svijetu.

-To je tvrtka koja razvija svoje poslovanje na pet kontinenata i u više od 50 zemalja, tvrtka koja se uspijeva održavati i kad su okolnosti teške. Ne samo da se uspijeva održati nego i raste – rekla je Vučković dodavši kako su fokusu Ministarstva poljoprivrede poljoprivredni proizvođači, podizanje ulaganja koja se odnose na obnovljive izvore energije te osnaživanje hrvatske prerađivačke industrije.

Naglasila je kako se nada da će Ministarstvo i dalje imati priliku sufinancirati velike i važne projekte strateške hrvatske prehrambene industrije koja je, kako kaže, bila i ostala ponos hrvatskog gospodarstva.

-Posljednjih nekoliko godina osjećamo rast i razvoj koji se ubrzao u pandemijskoj 2020. godini i nastavio u prvom tromjesečju 2021. godine, nema razloga da ne vjerujemo da će se to nastaviti i dugoročno – kazala je Vučković.

Ministrica Vučković naglasila je kako će Ministarstvo poljoprivrede očekivana sredstva u vrijednosti od gotovo 5,5 milijardi eura usmjeriti na podizanje produktivnosti hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije, stvaranje snažnih lanaca koji će biti konkurentni u međunarodnim uvjetima te na podizanje otpornosti hrvatske poljoprivrede što su njihovi strateški ciljevi.

tklopotan / www.sjever.hr
07.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.