Now Reading:
FOTO/VIDEO: Sport + motor + dizajn = identitet Karla Deaka koji je prepoznat van granica Hrvatske!
Full Article 3 minutes read

FOTO/VIDEO: Sport + motor + dizajn = identitet Karla Deaka koji je prepoznat van granica Hrvatske!

Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok možemo metaforički nazvati morem iz kojeg na godišnjoj razini ispliva stotina mladih inovatora i kreativaca koji pronađu svoje mjesto pod suncem i razvijaju se u željenom smjeru. Naravno, put nikada nije lak, a svaki je početak, kako to u životu biva težak.

Jedan od njih je Karlo Deak, iz mjesta Pavlovec Zabočki, po struci medijski tehničar, koji je svoje znanje i iskustvo širio godinama što je rezultiralo prepoznatljivošću njegova rada i van granica Hrvatske.

Sport je dio njegovog identiteta, a motor njegova najveća strast. Ukoliko bolje promislite, veza prijašnje rečenice i uvoda više je nego očita. Deakov rad na ispisu velikih formata, usavršavanje sitotiska, sublimacije, pripreme grafičkog dizajna i tiska na majice omogućio mu je da danas svoje ideje pretače u stvarnost. Danas je dio obrta Motographics koji postoji od 2018. godine, a svoju kreativnost realizira od vizije pa sve do samog završnog detalja opipljivog predmeta.

Njegova je priča, kako kaže, započela slučajno, na nagovor prijatelja.

– Taj je eksperiment izrade naljepnica za motocross motor prerastao u ozbiljan posao što je kulminiralo kupnjom novih strojeva pogodnih za izradu grafika za sve vrste ”off road” vozila, a to je pak rezultiralo potražnjom za kvalitetnijim materijalima. Naime, radi se o visoko kvalitetnim naljepnicama s ultra jakim ljepilom te super debelom laminacijom koje tijekom vožnje po ekstremnim uvjetima, recimo, blato, kiša ili snijeg garantiraju izdržljivost – objasnio je Deak i pružio nam zadovoljstvo upoznavanja strojeva, mirisa tiska i vizualnom podražaju kroz tisuće dizajna od kojih je svaki jedinstven!

– Nakon kompjuterske izrade dizajna grafike se stavljaju na određeni format za ispis na printer. Nakon printanja i sušenja isprintanog radi se postupak laminiranja. Laminiranje je postupak na kojem se na isprintanu PVC rolu stavlja laminacija različitih debljina što opet ovisi o vrsti vozila. Poslije laminiranja, grafike odlaze do rezača koji ih reže po zadanom predlošku. Proizvod se zatim pakira i stavlja u kutije – rekao je Deak i naglasio kako je najvažnije da dizajn bude atraktivan.

Tijekom upoznavanja radionice od otprilike 100 kvadrata, Deak dodaje kako je obrt proširio djelatnost na izradu mx dresova uz dizajn po želji kupca.

– Uz visokokvalitetne naljepnice obrt nudi izradu mx dresova čiji se dizajn se izrađuje prema vrsti vozila, a po predlošcima. Dres se radi tako da se određeni dizajn s različitim veličinama dresa isprinta na sublimacijski papir. Nakon printanja papir se stavlja na posebno iskrojen materijal te se stavlja ispod sublimacijske preše koja pod visokom temperaturom isprintani papir prenaša na materijal. Nakon dobivenog otiska na materijal, materijal odlazi na šivanje i krojenje – pojasnio je Deak i istaknuo kako svoje proizvode šalje u Srbiju, Sloveniju, Njemačku, Austriju, BiH, ali i za posebnog kupca u Ameriku.

– Jedna posebna narudžba došla je iz susjedne Srbije kada mi se javio sin pjevačice poznate pod imenom Ceca. Viktor Živojinović naručio je grafičke naljepnice za svoje motorne saonice koje su vrlo popularno prijevozno sredstvo zimi u Srbiji. Nakon izrade grafika i dostave na njegovu adresu poslao mi je glasovnu poruku i izrazio veliko zadovoljstvo – ispričao je Deak i za kraj istaknuo kako uvijek teži boljim rješenjima i što kvalitetnijem radu kako bi bio što uspješniji!

A sada guštajte u fotogaleriji i videu na kraju članka i svakako zapratite Motographics na Facebook i Instagram profilu!

mčaržavec/www.sjever.hr
07.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.