Now Reading:
Medved u Maclju na ukopu za 84 ekshumirane žrtve: Nikad nećemo stati, nikad se nećemo umoriti i prestati tražiti i iskapati ljude
Full Article 2 minutes read

Medved u Maclju na ukopu za 84 ekshumirane žrtve: Nikad nećemo stati, nikad se nećemo umoriti i prestati tražiti i iskapati ljude

U Maclju je u nedjelju kod crkve Muke Isusove održan pokop za 84 ekshumirane žrtve komunističkih zločina.

Pokopane žrtve ekshumirane su od 18. svibnja do 26. lipnja 2020. godine na širem području maceljske gore. Stručnom antropološkom obradom utvrđeno je da se radi o 84 muške osobe. Minimalno 11 osoba je u vrijeme smrti bilo u dobi od 16 do 20 godina. Dok su ostale žrtve bile u dobi od 20 do 45 godina.

Ministar Medved odavši počast žrtvama naglasio je da Ministarstvo branitelja uz potporu Vlade Republike Hrvatske posljednjih 5 godina intenzivno traga za nestalim žrtvama Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata i poslijeratnog razdoblja. Na području Maclja i Maceljskog gorja ubijeno je preko 10 000 ljudi, bez suda, bačeno u jame.


Nikad nećemo stati, nikad se nećemo umoriti i prestati tražiti i iskapati ljude i omogućit im ono minimalno što je svaki čovjek zaslužuje, a to je pravo na grob i da obitelji koje i danas još uvijek tragaju za svojim najmilijima mogu doći zapalit svijeću i pomolit se. To je naš dug prema svima koji su kroz stradali za slobodu Hrvatske – naglasio je Medved.

-U skladu sa svim našim ranijim saznanjima obradom svih dostupnih informacija na ovom području više nema masovnih grobnica – rekao je ministar i istakao dobru suradnju s Udrugom Macelj.

Zdravko Čepo, predsjednik Udruge Macelj 1945. kazao je da očekuje kako će se ovakve aktivnosti otkapanja nastaviti.


-Članovi Udruge Macelj uvijek bili i sada su spremni na istraživanje i obilježavanje potencijalnih grobišta. Bez ikakvih ideoloških povoda, želimo dati minimum ljubavi i pozornosti za Hrvatsku i dati znak svoje ljubavi i poštovanja prema preminulima koji su dali svoje živote za Hrvatsku – izjavio je Čepo.


Svetu misu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.
-Mrtvi čije kosti danas sahranjujemo obvezuju nas na zajedništvo i pomirenje. Samo tako njihova žrtva neće biti uzaludna – zaključio je biskup Gorski.

abrkic/sjever.hr
06.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.