Now Reading:
Posavec i Cividini na svojem prvom zajedničkom službenom događaju simbolično otvorili glavna gradska vrata – vrata Starog grada Zrinski
Full Article 3 minutes read

Posavec i Cividini na svojem prvom zajedničkom službenom događaju simbolično otvorili glavna gradska vrata – vrata Starog grada Zrinski

Omiljena šetnica Međimuraca kroz Stari grad Zrinskih ponovno je otvorila svoja vrata. Simbolično su ovu ceremoniju otvaranja upriličili i župan Matija Posavec i nova gradočelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, a ovo im je ujedno bio i prvi zajednički susret od preuzimanja dužnosti nove gradonačelnice Čakovca.


Župan Međimurske županije Marija Posavec
prilikom otvaranja vrata rekao je kako je važno čuvati povijest, kulturu i baštinu, a ovim projektom to se čini na najbolji mogući način.


-Ključ je u rukama i drago mi je da smo započeli sa jednom simbolikom otvaranja najvrjednijeg spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj. Ovo je ponos Čakovca, ponos Međimurja, ali i ponos Hrvatske. Muzej nematerijalne baštine kroz fortifikaciju bedema Starog grada otvorit ćemo uskoro svim posjetiteljima, a ključ kojim smo otvorili glavna gradska vrata na neki simboličan način mijenja dosadašnji način suradnje između grada i županije. Mi ćemo Čakovec i Međimurje razvijati u jednom zamahu u 5. brzini – rekao je župan i dodao kako nakon otvaranja Muzeja slijedi revitalizacija Perivoja Zrinskih.

Novoizabrana gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je kako ovo simbolično otvaranja vrata dokazuje da Čakovec može i želi bolje.

-Ovo je samo jedan od primjera što grad može pružiti i samim Čakovčancima, ali i svim žiteljima Međimurske županije. Bit ćemo otvoreni i za sve posjete i dolaske svih naših žitelja iz Republike Hrvatske i šire – kazala je Cividini.

Hoće li se ovim simboličnim otvaranjem vrata Starog grada otvoriti neka drugačija suradnja između grada i županije ostaje za vidjeti.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan istaknula je kako nisu željeli žuriti s otvaranjem dok ne bude postavljane sve instalacije, video nadzor i alarmi.

-Mislim da je to jedna uvertira u otvaranje samog Muzeja koji nas uskoro čeka i da je ovo jedan prekrasan dan kada naša nova gradonačelnicu i naš župana simbolički otvaraju ovaj najveći i najvrjedniji spomenik Starog grada prema svim žiteljima Međimurja i prema svim građanima Čakovca – rekla je Sobočan i apelirala na sugrađane da čuvaju Stari grad i na mladež da ga ne uništava grafitima.


Građevinski radovi na obnovi Starog grada tj. fortifikacija Starog grada trajali su od 5. mjeseca 2017. godine, a završeni su u 2. mjesecu 2021. godine.

Sam projekt težak je 40 milijuna kuna, od toga čega je 85% sufinancirano iz iz strukturnih fondova Europske unije, a ostalih 15% je sufinancirala Međimurska županija kao vodeći partner projekta.

U nadolazeća 2 do 3 tjedna previđeno je otvaranje samog stalnog postava Muzeja gdje će se nalaziti i kafić.

abrkic/sjever.hr
05.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.