Now Reading:
ZAGORJE NA VRHU SVIJETA! Mario Celinić osvojio Mont Everest unatoč zarazi koronavirusom tijekom ekspedicije i tu ne misli stati!
Full Article 3 minutes read

ZAGORJE NA VRHU SVIJETA! Mario Celinić osvojio Mont Everest unatoč zarazi koronavirusom tijekom ekspedicije i tu ne misli stati!

U petak je u uredu župana Krapinsko-zagorske županije, župan Željko Kolar održao prijem za Maria Celinića, šestog Hrvata u povijesti koji se popeo na najviši vrh svijeta, Mont Everest.

Kako je ovakav pothvat izazovan i riskantan sam po sebi, Mariev uspjeh još je veći s obzirom da se tijekom ekspedicije zarazio koronavirusom.

Župan Kolar naglasio je kako nije ni sumnjao u Mariev uspjeh u osvajanju najvišeg svjetskog vrha.

-Morao vratiti iz baznog logora natrag u hotel i preboljeti koronu u 8 dana i vratiti se natrag ponovno i popeti se na Mt. Everest. Znamo da korona ostavlja posljedice na tijelu i kondiciji, ali bez obzira na to Mario se uspio popeti na najviši vrh svijeta i taj uspjeh ima dodatnu težinu upravo iz tih svih nedaća koje su ga pratile na samom usponu. Samo najbolji i najuporniji, jaki u glavi uvijek uspiju pa tako je to napravio i Mario – rekao je Kolar.


Kolar je najavio da će Mario u budućnosti raditi na promociji zdravog života i boravka na otvorenom i u planinama.

-Može li biti veća motivacija za djecu kad im čovjek koji se popeo na vrh svijeta i čovjek koji će se popeti na 7 najviših vrhova svih kontinenata bude partner i učitelj u njihovom penjanju i prvim koracima – istaknuo je Kolar uz čestitke Mariu na iznimnom uspjehu dodavši kako se veseli njegovim budućim poduhvatima.

Mario je na prijemu kod župana naglasio da sudjeluje u ovakvim ekspedicijama kako bih potaknuo ljude, a posebice djecu u školama na zdrav život i bavljenje sportom.

-Uspon i silazak s Mont Everesta je izrazito opasan i ove godine je petoro ljudi, nažalost, poginulo. Mt. Everest nalazi se na 8 tisuća metara, a 8 tisuća metara je zona smrti gdje ljudsko tijelo izgara i umire i zadržavanje na toj visini se skraćuje maksimalno – izjavio je Celinić i dodao kako je njegov uspon i silazak trajao 24 sata bez prekida.

-Ja sam izgubio ravno 20 kilograma na usponu na Mont Everest i za takav podhvat treba biti i fizički i psihički spreman. Ja sam se pripremao na našim ‘bregima’ sa ruksakom od 35 kilograma, ali za uspon nisu ni potrebne pripreme jer je 30 dana do baznog logora sama priprema i tu se tijelo navikne na napore i na visinu. Moglo bi se reći da je to jedna šetnja od aerodroma do baznog logora od 70 kilometara i to traje mjesec dana uz penjanje na lokalne vrhove na 6 tisuća metara – rekao je Mario.

Nakon ovog pothvata konačni cilj je popeti se na sedam vrhova na sedam
kontinenata.
Mariu su preostala još dva vrha za osvojiti i samim time bih trebao biti prvi Hrvat sa sedam osvojenih vrhova na sedam kontinenata.

Za desetak dana se sprema na Aljasku gdje će se popeti na najviši vrh Sjeverne Amerike.

abrkic/sjever.hr
04.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.