Now Reading:
KULTURNI SPEKTAKL U ZAGORJU: Predstavljen program Ljeta u Krapini, očekujte odličan štimung!
Full Article 5 minutes read

KULTURNI SPEKTAKL U ZAGORJU: Predstavljen program Ljeta u Krapini, očekujte odličan štimung!

Turistička zajednica grada Krapine u suradnji s Gradom Krapina i Pučkim otvorenim učilište Krapina danas je organizirala vožnju vlakom iz Grada Zagreba do Krapine kako bi predstavila i prezentirala program Ljeto u Krapini u sklopu kojeg će se održati Glumački festival u Krapini i po Zagorju, Noć krapinskog pračovjeka, Europska noć arheologije, Zagorski likovni salon, Kino u tvom kvartu, Festival duhovne glazbe, predstave, koncerti, promocija knjige, kao i radionice za djecu. Osim spomenutih programa otvoreni je i Muzej Ljudevita Gaja, Muzej oldtimera, te muzej barokne crkve za Trškom vrhu.

Vožnja vlakom je organizirana od strane Turističke zajednice u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, a dijelom je sufinanciran iz projekta RegiaMobil, programa Središnja Europa.

Direktorica Turističke zajednice Grada Krapine, Nedeljka Vodolšak naglasila je kako je današnja prezentacija u vlaku simboličan uvod u ranije spomenuti program.

– Krenule su manifestacije, ne u onom punom obliku na kojeg smo navikli, ali nadamo se da će se kroz ljeto i te mjere koje još trenutno postoje ukinuti i da ćemo u rujnu moći organizirati Tjedan kajkavske kulture kao što smo to nekad navikli – rekla je Vodolšak i napomenula kako u program Ljeta u Krapini ulazi i praćenje Europskog prvenstva u nogometu na Trgu Ljudevita Gaja te iskoristila priliku i pozvala publiku da dođe u Krapinu.

Voditeljica ureda TZ KZŽ, Sanja Škrinjar istaknula je kako Krapinsko-zagorska županija financijski podržava ovaj projekt, a da je GFUK jedna od manifestacija od posebnog značaja za Zagorje, uz Tjedan kajkavske kulture za koji je odobreno 55 tisuća kuna sufinanciranja.

– Veseli nas da konačno kreću događanja, ne samo u Krapini nego svim dijelovima naše Krapinsko-zagorske županije kao sigurne destinacije. S obzirom da nam je Zagreb izrazito važno domaće tržište vjerujemo da će se Zagrepčani ponovo vratiti. Krapina je u vrijeme korone povećala broj dolazaka i noćenja kako domaćih turista tako i stranih – rekla je Škrinjar i dodala kako turisti sve duže ostaju kako bi vidjeli sve muzejske vrijednosti vrijednosti KZŽ, a da je Ljeto u Krapini dodatni sadržaj koji će zadržati domaće i strane turiste.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović izdvojila je najvažnije programe koji će se ovo ljeto održati u Krapini.

– U dvorištu Galerije grada Krapine bit će otvorenje Zagorskog likovnog salona 26. lipnja uz koncerte zagrebačkih solista. Nakon toga u dvorištu Galerije imat ćemo priliku gledati nekoliko koncerata grupe Trnje, Only friends and family i koncert C’est la vive Barbare Suhodolčan, a u Starom gradu Krapina bit će 7. tradicionalni koncert gradskog puhačkog orkestra Krapina. Dakako, imamo i GFUK u Festivalskoj dvorani Krapina, a koji će se ove godine iznimno odvijati u lipnju i početkom srpnja, a kazališnu predstavu ćemo prirediti i na dvorištu Galerije grada Krapine krajem kolovoza – objasnila je Pavlović.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol naglasio je kako se Muzej krapinskih neandertalaca ove godine uključuje u program Ljeto u Krapini od 18. lipnja kada se priprema Noć muzeja što omogućava besplatan ulaz od 18:00 do 22:00 sati.

– Biti će organizirana i dječja radionica Animacija neandertalaca udruge iz Krapine. Međutim, posebnost tog dana je prikaz triju sarkofaga iz Egipta i prava original mumija koje nam stižu povodom tog Europskog dana arheologije. 22. kolovoza imamo promociju dječje publikacije Putovanje kroz prošlost Zemlje naše muzejske pedagoginje Lorke Lončar Uvodić i mi ćemo simbolično ljeto zaključiti 11. rujna kada ćemo na Hušnjakovom proslaviti 50. godišnjicu postojanja i djelovanja Muzeja u Krapini – najavio je Sabol.

Zrinka Marchioli, projekt menadžerica iz HŽ putničkog prijevoza za EU projekte istaknula je kako se kroz projekt RegiaMobil sufinancira vožnja vlakom u kojem je danas predstavljen impozantan program.

– Jako nam je drago da ovaj prvi vlak od nekoliko koji će voziti ovo ljeto baš vozi u Krapinu. Za sada je u planu da vozimo u Ogulin, na Festival bajki, na Lonja bike tour u Lonjsko polje, u Križevce, Sisak i Petrinju. Zasad je takav plan, ali vjerojatno će vlakića biti još – objasnila je Marchioli.

Glumac Adam Končić kaže kako s velikom radošću najavljuje prvi ljetni Glumački festival u Krapini i po Zagorju!

– To nam je 14. izdanje i jako nas veseli da zapravo idemo od 18. lipnja pred ljeto i da završavamo 04. srpnja u ljetu. Nadamo se konačno lijepom vremenu i puno lijepih gostovanja van Krapine. Diljem Zagorja igramo u čak 26 gradova i mjesta, pa se nadam da će biti lijepo vrijeme i da će predstave biti na otvorenom kako je i najavljeno, da ćemo se svi zajedno dobro družiti. Dobro došli na 14. Gfuk i po Zagroju – poručio je Končić.

Glumac Matija Šakoronja iz Oroslavja, član Satričkog kazališta Kerempuh, ove se godine na GFUK-u predstavlja sa dvije predstave. Jedna od njih je produkt Satiričkog kazališta Kerempuh, Gruntovčani, a druga je njegova monodrama Huligan kazališta Mala scena.

– Jako sam uzbuđen jer mislim da su obje predstave fenomenalne, duhovite, katarzične i aktualne i mislim da će izlučiti velik uspjeh na ovom festivalu i da će publika biti oduševljena. Jako sam uzbuđen i vidimo se na GEFUK-u i po Zagorju – poručio je Šakoronja.

mčaržavec/www.sjever.hr
01.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.