Now Reading:
Danas se u Hrvatskoj održavaju lokalni izbori – saznajte sve o načinu glasovanja
Full Article 2 minutes read

Danas se u Hrvatskoj održavaju lokalni izbori – saznajte sve o načinu glasovanja

izbori

Danas se u Republici Hrvatskoj održavaju lokalni izbori na kojima se biraju predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave za iduće 4 godine. Na ovim izborima biramo gradonačelnike, odnosno načelnike općina, župane i liste za Općinsko, odnosno Gradsko vijeće te Županijsku skupštinu.

Na lokalnim izborima birači glasaju za predstavnike jedinice lokalne i regionalne samouprave u kojoj imaju prebivalište. Po dolasku na biračko mjesto, birači će morati predočiti važeću osobnu iskaznicu, nakon čega će im članovi biračkog odbora uručiti četiri glasačka listića.

Na prvom listiću birači će izabrati svog kandidata za gradonačelnika, odnosno načelnika općine i njegove zamjenike, a na drugom će birati listu kandidata za Gradsko, odnosno Općinsko vijeće. Na trećem glasačkom listiću će zaokružiti svog favorita za župana i njegove zamjenike, dok će na posljednjem birati listu kandidata za Županijsku skupštinu.

Pravo biranja kandidata imaju svi punoljetni hrvatski državljani koji imaju prebivalište u jedinicama lokalne odnosno regionalne samouprave u kojima se izbori provode.

Vaš listić smatrat će se valjanim ako na jasan i nedvosmislen način zaokružite kandidata ili listu kojima želite dati povjerenje.

Na izborima za gradonačelnika, načelnika i župana, moći ćete zaokružiti redni broj ispred imena samo jednog kandidata čime ćete tom kandidatu, i njegovom zamjeniku ukoliko ga ima, dati svoj glas.

Na lokalnim izborima ne primjenjuje se preferencijalno glasanje što znači da na glasačkim listićima za Gradsko ili Općinsko vijeće te za Županijsku skupštinu, zaokružujete redni broj ispred liste kojoj želite dati svoje povjerenje i da birate željenu listu, ne i kandidata s liste.

Prema unaprijed utvrđenom položaju kandidata na listi i broju osvojenih mandata određuje se koji će kandidati ući u predstavničko tijelo jedinice.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a svoje biračko mjesto možete provjeriti na portalu E-građani ili na web stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave.

Foto: arhiva
www.sjever.hr
16.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.