Now Reading:
Župan Kolar obišao klizište u Klokovcu: U općini Krapinske Toplice u četiri godine čak 10,2 milijuna kuna investicija
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar obišao klizište u Klokovcu: U općini Krapinske Toplice u četiri godine čak 10,2 milijuna kuna investicija

Na županijskoj cesti 2155 koja se proteže od centra Krapinskih Toplica prema Tuheljskim Toplicama, u naselju Klokovec, aktivno je klizište koje već nekoliko godina značajno utječe na sigurnost prometovanja.

Prije nekoliko godina odrađena je prva faza sanacije klizišta te su izrađene dvije potpune konstrukcije, ali klizište treba i dodatno osigurati.
Kako bi provjerili što je sve potrebno napraviti, u Krapinske Toplice u subotu su stigli krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec.

Župan Kolar istaknuo je da je u četiri godine na području općine Krapinske Toplice bilo čak 10,2 milijuna kuna investicija.

-Od toga je 3,8 milijuna kuna izdvojeno za sanaciju klizišta, a ostatak za modernizaciju prometnica na županijskim cestama. Govorimo o Zagrebačkoj ulici, gdje je vrijednost radova bila preko 2,5 milijuna kuna, o cesti kroz Klokovec do spoja s Tuheljskim Toplicama i o cesti prema Vrtnjakovcu – rekao je Kolar.

Naglasio je da je prema kilometraži riječ o najvećoj investiciji u Krapinskim Toplicama.
-S obzirom da je ovo turističko mjesto, s obzirom i na našu Specijalnu bolnicu te na naše smještajne kapacitete, bazene Vilu Magdalenu, Vuglec breg i ostale naše gospodarske subjekte, smatramo da je izuzetno bitno da Krapinske Toplice budu dobro povezane kvalitetnim prometnicama – kazao je župan.

Zagrebačka ulica je završena, a Kolar je istaknuo da je već gotov projekt za nastavak radova.

-Idemo na Mihanovićevu ulicu i izlazak na državnu cestu, skroz do Čermaka, međutim dodatnom prometnom analizom došli smo do zaključka da kod Konzuma na spoju Zagrebačke i Mihanovićeve ulice moramo napraviti kružni tok. Trenutno smo u postupku projektiranja tog kružnog toka i u sljedećoj godini ćemo krenuti s njegovom izgradnjom, skor do skretanja prema Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. Bit će to prva faza, a u drugoj ćemo fazi nastaviti po Mihanovićevoj ulici na spoj s državnom cestom – istaknuo je Kolar dodavši kako se nada da će do tog trenutka biti jasna situacija s kineskim investitorom vezano uz hotel, odnosno da će se znati hoće li se graditi ili ne.
-U suradnji s Općinom radit će se nogostup, a s distributerima, prije svega sa Zagorskim vodovodom da vidimo da se i nova struktura uloži u trup ceste, tako da smo nakon toga 30-ak godina mirni u sjedištu Krapinskih Toplica koje, na žalost, nisu uređene onako kako bi trebale biti, kao pravo turističko središte. Vjerujem da ćemo svi zajedno u budućnosti napraviti maksimalan napor da postignemo tu razinu uređenosti – zaključio je Kolar.

Sirovec je istaknuo da je ove godine pripremljen projekt, odnosno tehnička dokumentacija kako bi se sama zona klizišta zaokružila u cjelini te da cjelokupni zahvat iznosi nešto više od 570 metara.
-Tim projektno-tehničkim rješenjem predviđena je izrada triju potpuno zasebnih konstrukcija. Jedan je armirano betonski zid duljine 85 metara, imamo dva suhozida, od kojeg je jedan duljine 73 metra, jedan 44 metra. Osim tih potpunih konstrukcija samim tehničkim rješenjem previđen je i kontrolirani prihvat oborinske odvodnje, zatim prihvat i dreniranje podzemnih voda i u konačnici sama rekonstrukcija kolničkog zastora – rekao je Sirovec.

Nakon provedenog postupka javne nabave ugovoreni izvođač radova je tvrtka Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica, ukupna vrijednost druge faze radova iznosi nešto više od 1,8 milijuna kuna, a stručni nadzor obavlja tvrtka Viacon iz Zagreba.
-S radovima smo počeli krajem travnja nakon izdane građevinske dozvole i prijavljenog gradilišta. Ukoliko nam vremenske prilike dozvole i vrijeme se stabilizira, naš ugovoreni predviđeni završetak radova je 15. srpnja. Projekt radimo u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Hrvatskim vodama kojima se i ovim putem zahvaljujem. One sudjeluju u ovom projektu s 55 posto iznosa – rekao je Sirovec dodavši da je riječ o zasigurno jednom od većih klizišta na kojem je završena prva faza radova, ali nije završeno do kraja.

-Ovo je sad druga konačna faza i nadamo se da ćemo ovih 570 metara kad završimo ovaj projekt na neki način postići zavidnu razinu sigurnosti da se u ovom naselju u Klokovcu promet može odvijati na siguran i adekvatan način – poručio je Sirovec.

a.kučić/sjever.hr
08.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.