Now Reading:
ZAGORJE, BAJKA NA DLANU – Najbolja destinacija kontinentalnog turizma u Hrvatskoj!
Full Article 5 minutes read

ZAGORJE, BAJKA NA DLANU – Najbolja destinacija kontinentalnog turizma u Hrvatskoj!

Zagorje, bajka na dlanu – lider je kontinentalnog turizma! U Krapinsko-zagorskoj županiji, turizam je strateška grana gospodarstva koja kontinuirano raste, a koju Krapinsko-zagorska županija na čelu s županom Željkom Kolarom godinama razvija.

Brendirani kao „Bajka na dlanu“, s ponosom možemo reći da smo postali jedan od predvodnika kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. To najbolje potvrđuju brojke. Iz godine u godinu bilježimo kontinuirani porast dolazaka i noćenja. Primjerice, 2019. godine ostvareno je 176.610 dolazaka, što je 25 % više u odnosu na 2017. godinu (141.793 dolaska) i 373.149 noćenja, što je porast od 15 % u odnosu na 2017. godinu (324.428 noćenja). Trend povećanja broja dolazaka i noćenja turista nastavio se i u prva dva mjeseca 2020. godine, prije početka restrikcija zbog pandemije koronavirusa – kazao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Unatoč teškoj godini, Krapinsko-zagorska županija je 2020. završila među prve tri destinacije na kontinentu po ostvarenom broju noćenja.

Imamo više noćenja nego tri okolne županije zajedno! Do sredine travnja 2021. godine na području Krapinsko-zagorske županije ostvareno je više dolazaka i noćenja nego u tri kontinentalne županije zajedno (Zagrebačka, Varaždinska i Međimurska županija), uz izraziti porast dolazaka i noćenja domaćih gostiju u odnosu na isto razdoblje u 2020. godini, što je obećavajuće i daje nam za pravo da budemo optimistični – uz nadu da će doći do smirivanja pandemije – rekao je Kolar.

Investicije u turizmu koje su dodatni generator uspjeha Krapinsko-zagorske županije, a koje su realizirane u proteklom mandatu su:

Glamping Village u sklopu kompleksa Termi Tuhelj. Vrijednost investicije iznosila je 23 milijuna kuna, a realiziran je 2020. godine.

U 2019. godini otvoren je Hostel Wine Hill u Desiniću. Vrijednost investicije iznosila je 3 milijuna kuna.

Kamp Jezerčica u Donjoj Stubici u sklopu kompleksa hotela Jezerčica. Kamp se sastoji od 15 mobilnih kućica i kamping-parcela. Investicija je vrijedna 8 milijuna kuna, a realizirana je 2018. godine.

U hotelu Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama prošireni su smještajni kapaciteti. Vrijednost investicije iznosila je 15,3 milijuna kuna, a realizirana je 2017. godine.

Krapinsko – zagorskoj županiji uručena je nagrada SIMPLY THE BEST za kvalitetu i razvoj cjelogodišnje turističke ponude temeljene na tradiciji života, kulture i običaja, čime je Zagorje danas pozicionirano kao atraktivna, sadržajna i najrazvijenija hrvatska kontinentalna destinacija.

Nagrada Simply the best, koju je Krapinsko-zagorska županija kao najrazvijenija hrvatska kontinentalna destinacija dobila za kvalitetu i razvoj cjelogodišnje turističke ponude, je samo još jedan dokaz da provođenje Master plana turizma Krapinsko-zagorske županije, koji je donijela Županijska skupština, daje pozitivne i konkretne rezultate te da je donošenje Master plana bio odličan strateški potez – poručio je župan Kolar.

Uz nagradu Simply the best koju je Krapinsko-zagorska županija dobila 2019. godine, u protekle četiri godine Zagorje je 2017. osvojilo drugo mjesto na Danima hrvatskog turizma kao najuspješnija destinacija kontinentalne Hrvatske. Iste godine Krapinsko-zagorska županija bila je finalist izbora za EDEN, europske destinacije izvrsnosti s temom “Kulturni turizam”. Na Danima turizma 2018. godine Zagorje bajka na dlanu izabrano je kao Destinacija godine kontinentalnog turizma i Zagorje je bilo finalist u kategoriji Destinacija godine na razini cijele Hrvatske.

Kao lider kontinentalnog turizma, Krapinsko-zagorska županija je realizirala mnogobrojne projekte kako bi ponuda u županiji uvijek bila na samom vrhu.

Jedan od projekata je Ride&bike s kojima su se uredile biciklističke staze i autobusne kućice i stajališta na području čitave županije u vrijednosti 875 tisuća eura. Održavaju se sommelierski tečajevi za ugostitelje i edukacije za male privatne iznajmljivače pod nazivom “Zagorje, ti moje blago”. Provodi se projekt “Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja” koji je nacionalni projekt koji okuplja 12 županija, a u kojem sudjeluje 16 certificiranih objekata s područja županije. Uvela se turistička kartica “Zagorje Card” koja pruža mogućnost da uz uštedu posjetitelj upozna najbolje od Zagorja. Kartica je besplatna i vrijedi 5 dana, a tijekom tog razdoblja možete iskoristiti 10% popusta na usluge u 5 kategorija – kultura, gastronomija, kupališta/SPA, zdravlje i vinarije.

Uspostavljene su tematske rute “Najbolje od Zagorja” i “Putevima pračovjeka te je izrađen vodič obiteljskog smještaja.

Jedan od strateških projekata koje ćemo realizirati u idućem razdoblju, a koje je od velikog značaja za Krapinsko-zagorsku županiju su Bedekovčanska jezera. Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 65 milijuna kuna. Zatim, mreža biciklističkih staza Krapinsko-zagorske županije za koji je, također, izrađen idejni projekt i za koji je procijenjena vrijednost 47,5 milijuna kuna – kazao je župan Kolar i dodao kako je za Muzej drvenih igračaka i licitara izrađena projektna ideja, a sama vrijednost projekta procijenjena je na 30 milijuna kuna.

m.sopek/sjever.hr 07.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.