Now Reading:
Uređen Dnevni boravak u Domu za starije u Čakovcu – Posavec: Cijeli ovaj mandat nadstandard i skrb prema umirovljenicima seže i do 17 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Uređen Dnevni boravak u Domu za starije u Čakovcu – Posavec: Cijeli ovaj mandat nadstandard i skrb prema umirovljenicima seže i do 17 milijuna kuna

Kako bi osobama oboljelima od Alzheimera i njihovim obiteljima olakšala život s bolešću, Međimurska županija pokrenula je projekt „Pruži ruku“, jedan od cijelog niza projekata čiji je cilj osigurati što bolju i kvalitetniju brigu o starijim osobama.

U okviru projekta „Pruži ruku“ završeni su radovi na adaptaciji čakovečkog Dnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne osobe – Depadansa, zahvaljujući čemu će korisnicima koji boluju od Alzheimerove demencije ili nekog oblika demencije biti omogućen besplatan dnevni boravak s kvalitetnim programom koji osim zdravstvene i psihosocijalne brige uključuje druženje oboljelih i obitelji.

Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne svake je godine sve bolja i uspješnija i pridonosi modelu deinstitucionalizacije i skrbi prema starijim i nemoćnim osobama, rekao je župan Matija Posavec.
-Trudimo se onoliko koliko možemo i uz ovaj projekt kojim ćemo sasvim sigurno otvoriti mogućnost za naše starije i nemoćne osobe da imaju nove sadržaje, da pomire i vlastiti privatni i obiteljski život, da pokažemo u pravom smislu te riječi što je to deinstitucionalizacija skrbi prema umirovljenicima. Kandidirali smo projekt za EU fondove i odobreno nam je 1,5 milijuna kuna i projekt će uskoro krenuti, a ova depandansa je dobila jedan uređeni, moderni prostor koji će sasvim sigurno služiti svojoj svrsi – rekao je Posavec.

Dodao je da je Međimurska županija vlastitim sredstvima uspjela obnoviti i Dom za starije i nemoćne osobe te da je preko Županijskog upravnog odjela za zdravstvenu i socijalnu skrb proveden niz drugih projekata koji također promiču druženje i nove sadržaje za starije osobe, a Županija redovito podupire i rad udruga umirovljenika.
-Cijeli ovaj mandat onaj nadstandard i skrb prema umirovljenicima seže i do 17 milijuna kuna, uz sve ono što financiramo ili sufinanciramo u onome što je naša obaveza. To je jedna snažna poruka da nam je uz sve društvene skupine izuzetno stalo i do naših umirovljenika, tako vjerujem da je ovo samo jedan u nizu brojnih projekata za koje ćemo tražiti šansu i priliku i u EU fondovima i prema tome usmjeravati i naše vlastite prihode prema osobama starije generacije – zaključio je župan Posavec.

U Dnevnom će se boravku zaposliti socijalni radnici i psiholozi, terapeutkinje, njegovateljice koje će se educirati za rad s osobama oboljele od Azheimerove bolesti i demencije, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvenu i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

-Druga stvar je pomoć lokalne zajednice, obiteljima koje imaju oboljele u svom domu, u svojoj kući, ali i spajanje i međusobna suradnja u drugim županijama i udrugama koje provode slične programe. Zato ćemo zajedničkim djelovanjem apelirati i na javnost i na Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo socijalne politike da u toj mjeri pojačaju skrb o oboljelim ljudima koji imaju demenciju. Nadamo se da će se obitelji uključiti u taj projekt, da ćemo imati socijalnu inovaciju koja se zove „mali odmor socijalne skrbi“ te da ćemo njima omogućiti da se osjećaju bolje i da bolje znaju pružiti skrb svojim ukućanima – rekla je Tošić-Grlač, uz napomenu da će boravak će za korisnike biti besplatan tako dugo dok traje projekt.

Štefica Martinez, ravnateljica Doma istaknula je da je Međimurska županija kao osnivač Doma za starije i nemoćne Čakovec još 2007. godine prepoznala potrebu za otvaranje dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i od te godine županija iz svog proračuna sufinancira smještaj za ukupno 15 korisnika.
-Realizacijom ovog prvog dijela projekta „Pruži ruku” kojeg je Županija nositelj, ostvarili su se prostorni uvjeti, nabavljen je novi namještaj, opremljeno je sve sa potrebnom didaktičkom opremom za ukupno 30-tak korisnika – rekla je Martinez uz napomenu da je za prvi dio uređivanja i opremanja prostora izdvojeno 430.000,00 kuna.

a.kučić/sjever.hr
06.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.