Now Reading:
Povijesna presuda Upravnog suda u Zagrebu: Istospolni partneri mogu biti posvojitelji
Full Article 2 minutes read

Povijesna presuda Upravnog suda u Zagrebu: Istospolni partneri mogu biti posvojitelji

Kako piše N1, Upravni sud u Zagrebu je donio odluku prema kojoj istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji.

Nakon što su istospolni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota 2016. bili odbijeni u zahtjevu da postanu posvojitelji zbog čega su tužili Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Upravni sud u Zagrebu je donio odluku na temelju koje oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Iz „Dugine obitelji” poručuju kako je ovo povijesna presuda koja otvara vrata svim gay i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

Danijel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji naglašava da je ova presuda važna jer znači da istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji.

-Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije, očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj – rekao je Martinović.

Foto: pixabay

www.sjever.hr / N1
06.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.