Now Reading:
S predivom koje proizvedu u jednoj godini, mogu otići 573 puta do mjeseca i natrag. Kolar: Predionica Klanjec je puno više od obične tvornice, ona je sagradila čitav Mihanović Dol!
Full Article 4 minutes read

S predivom koje proizvedu u jednoj godini, mogu otići 573 puta do mjeseca i natrag. Kolar: Predionica Klanjec je puno više od obične tvornice, ona je sagradila čitav Mihanović Dol!

Predionica Klanjec jedina je predionica u Hrvatskoj, od njih desetak koje su nekada postojale. Tekstilna industrija je već niz godina srozana i njen pad u Hrvatskoj bilježi se s 10 posto. Ulaganja u tekstilnu industriju su velika, posebice u područjima kao što modernizacija, nove tehnologije i proizvodni kapaciteta što je jedini način konkurentnosti na svjetskom tržištu zbog čega su se mnoge tvrtke ugasile. No, Predionica Klanjec, čiji je direktor Goran Iveković, u posljednjih je godinu i pol izgradila, pripremila dokumentaciju i u pogon stavila novo skladište vrijedno više od 19 milijuna kuna.

Dan Grada Klanjca, koji se obilježava 04. svibnja, idealan je datum za posjet ovom dragulju Krapinsko-zagorske županije i Klanjca. Obilasku koji je predvodio Iveković, prisustvovali su župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar i gradonačelnik Grada Klanjca, Zlatko Brlek.

Kolar je tom prilikom istaknuo kako je sjajna mogućnost vidjeti dio poslovanja koji rezultira krajnjim proizvodom koji se plasira diljem Europe i svijeta. Također, istaknuo je izuzetno bitnu stavku kada je Predionica Klanjec 40% svoje proizvodnje izvozila u Brazil te da proizvodnja ove tvrtke ide u sto postotnom iznosu.

Predionica Klanjec je puno više od obične tvornice, ona je sagradila čitav Mihanović Dol i sve kuće ovdje, kuće radnika koji rade ili su radili ovdje u Predionici. Taj čitav niz do Gredica je izgrađen nakon što je izgrađena tvornica tekstila Predionica u Klanjcu i taj njihov doprinos razvoju grada je puno veći i značajniji nego što je samo danas zapošljavanje 124 radnika i proizvodnja koja je impozantna – rekao je Kolar i istaknuo zanimljivo poslovanje ove tvornice.

– Uvijek me fascinira, u razgovoru s direktorom, kada kaže da bi još mogli primiti troje ili četvero ljudi, a uvijek se nalaze između 120 do 130 ljudi, drže puni kapacitet i punu proizvodnju. Ovo je jedna od tvornica gdje se nije ni u jednom trenutku nikada osjetio odlazak starijih i iskusnijih kadrova jer se radi jedna pametna politika školovanja kadrova i vrlo mladi ljudi su ovdje postavljeni školovani na najodgovornije funkcije i pozicije i zbog toga takva dobra tvornica pokazuje i njihove rezultate – kazao je Kolar i zahvalio direktoru, ljudima, tvornici i proizvodnji koji rade na razvoju sveukupnog grada te podsjetio da vlasništvo Predionice Klanjec besplatno daje na raspolaganje dio kompleksa nogometnom klubu, a to možemo nazvati „život sa zajednicom” i to treba posebno cijeniti, kako kaže Kolar.

Brlek je iskoristio priliku i zahvalio svim obrtnicima i poljoprivrednicima na području grada Klanjca.

Meni je izuzetno zadovoljstvo što smo danas u našem Klanjcu, u najvećem poslovnom subjektu koji radi s kapacitetom od sto posto i u poslovnom subjektu koji je sto posto izvoznik. On ne radi ništa za domaću proizvodnju. Njegova prilagodljivost tržištu i njihova proizvodnja je i doprinijela tome da i se naš gradski proračun ni u koroni 2021. godini nije smanjivao. Čak smo u nekim stavkama oko proračuna, prije svega od poreza, od ne samostalnog rada imali nešto veće povećanje i to uz Predionicu – rekao je Brlek.

Objekt je u opticaju već 6 mjeseci, radi se o gotovo tri tisuće paletnih mjesta u koje skladištimo naš gotov proizvod, predivo koje se ovdje proizvede. Obzirom da radimo punim kapacitetom ono je maksimalno iskorišteno i popunjenost je oko 60 do 70 posto kapaciteta. Gotov proizvod na dnevnoj bazi se i distribuira prema našim kupcima. Skladište je doprinijelo konkurentnosti na tržištu, da gotova roba ide direkt u skladište, ne ide u Linz. Transportni putevi skraćeni su maksimalno. Roba se distribuira prema Izraelu, Grčkoj, Bugarskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Belgiji… Nažalost, prije godinu dana bilo je pitanje da li ćemo zaposliti i više ljudi, nismo zaposlili, samo smo omogućili reorganizaciju i bolje korištenje prostora – rekao je na kraju Iveković i naglasio kako predivom koje proizvedu u jednoj godini, mogu 11 tisuća puta omotati Zemlju oko ekvatora, ili otići 573 puta do mjeseca i natrag.

mčaržavec/www.sjever.hr
04.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.