Now Reading:
Kudelić: Preminula rodilja imala je teški oblik covida, dijete je zasad stabilno, ali ne znamo je li i ono zaraženo
Full Article 3 minutes read

Kudelić: Preminula rodilja imala je teški oblik covida, dijete je zasad stabilno, ali ne znamo je li i ono zaraženo

Kao što smo ranije izvijestili, jučer je u varaždinskoj Općoj bolnici umrla mlada rodilja pozitivna na covid-19, a ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić iznio je više podataka o ovoj tragediji.

-Jučer u popodnevnim satima na objedinjeni hitni bolnički prijem bolnice Varaždin, stigla je 31-godišnja trudnica u 32. tjednu trudnoće s kliničkom slikom akutne respiratorne bolesti u anamnezi kašljem unazad 7 dana i otežanim disanjem unazad 24 sata. Testiranjem i obradom utvrđeno je da se radi o teškom obliku covid-19 bolesti s teškom obostranom upalom pluća. Trudnica je odmah zaprimljena u jedinicu intenzivnog liječenja i zbog pogoršanja njenog zdravstvenog stanja donesena je od strane ginekologa indikacija za hitan carski rez. Porođeno je zdravo muško dijete težine 2200 grama koje je zasada stabilno. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prvenstveno uzrokovano teškom upalom pluća rodilje započeta je reanimacija, no unatoč svim poduzetim postupcima, nažalost, gospođa je preminula – rekao je Kudelić.

Kad je riječ o djetetu zasad još nije utvrđeno je li pozitivno jer se čeka nalaz.
-Dijete zasada nije životno ugroženo, stabilno je i zasada ostaje u bolnici u Varaždinu – rekao je ravnatelj i dodao da ovo nije bila jedina trudnica s covidom u varaždinskoj bolnici.

-Naučili smo da koronavirus više ne bira i u posljednjih desetak dana radilo se o nekoliko trudnica. Jednu rodilju smo nakon desetak dana po porodu zaprimili u bolnicu i zbog kardijalnog aresta i reanimacije morali premjestiti u KB Dubrava. Radilo se o još nekoliko trudnica s teškom klasičnom kliničkom slikom obostrane upale pluća – objasnio je Kudelić.

O trenutnoj situaciji u varaždinskoj bolnici

-Tijekom travnja u kontinuitetu bilježimo porast broja hospitaliziranih i u zadnjih nekoliko dana smatramo da smo dosegli vrhunac i ta brojka se kreće između 170 i 180. to je otprilike upola manje nego što je bio broj hospitaliziranih u prethodnom valu, no duplo je veći postotak pacijenata s izrazito teškom kliničkom slikom koji zahtijeva liječenje u jedinici intenzivnog liječenja i jedan od oblika mehaničke ventilacije. Upravo stoga, mi u kontinuitetu već nekoliko tjedana zaredom u jedinicama intenzivnog liječenja imamo na liječenju između 25 i 30 bolesnika – kazao je Kudelić.

Na pitanje možemo li govoriti o prijelomu krivulje broja zaraženih i u našoj županiji, ravnatelj bolnice je odgovorio:
-Gledamo li brojke na razini cijele Hrvatske, onda možemo govoriti o prijelomu krivulje, a ako govorimo o Varaždinskoj županiji, nadam se da smo na platou jer su se brojke ustabilile. Razlog tome što u Varaždinu još uvijek ne možemo govoriti o prelamanju krivulje je što je ovaj drugi val kod nas započeo 10 do 15 dana kasnije nego u ostatku Hrvatske.

Kudelić je dodao da se nada da će epidemija jenjavati kao u cijeloj Europi i u Hrvatskoj, tako i u Varaždinskoj županiji i da će se brojke smanjivati.
-No problem kompletnog zdravstvenog sustava je što popunjenost i opterećenost ostaju čak i kad se brojke počnu smanjivati jer je potrebno tri do četiri tjedna za zbrinjavanje svih onih bolesnika koji su u međuvremenu dokazani kao pozitivni i zahtijevaju hospitalizaciju – zaključio je Kudelić.

a.kučić/sjever.hr
04.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.