Now Reading:
KLANJEC – grad višestoljetne povijesti i kulture slavi svoj Dan!
Full Article 2 minutes read

KLANJEC – grad višestoljetne povijesti i kulture slavi svoj Dan!

Na brežuljku, uz dolinu rijeke Sutle smjestio se Grad Klanjec koji se u povijesnim dokumentima prvi puta javlja 1299. godine premda je vjerojatno građen u 12. ili 13. stoljeću. Njegovo je ime nastalo zbog njegova smještaja – na ulazu u klanac Zelenjak, a danas slavi svoj Dan uz prigodan program i obilježavanje.

Dan grada Klanjca obilježit će obilazak tvrtke Predionica Klanjec, polaganje vijenca na gradskom groblju Klanjec, obilazak radova na izgradnji nogostupa u Dolu Klanječkom, dodjelom priznanja grada Klanjca te obilježavanjem obljetnice smrti Josipa Broza Tita.

Bogatstvu Klanjca doprinose brojne ličnosti koje su dale doprinos hrvatskoj kulturi, umjetnosti, znanosti, a njihov trag je neizbrisiv; Ivan Broz, Franjo Iveković, Oton Iveković, Ćiril Metod Iveković, Josip Canić, Antun Augustinčić, Kvirin Broz i brojni drugi.

Ako pogledamo segment gospodarstva i infrastrukture, industrijska i obrtnička tradicija u Klanjcu postoji i danas. Pokrenuta je inicijativa i radi se na izgradnji poslovne zone predviđene prostornim planom koja bi trebala omogućiti brži gospodarski razvoj. Prioritet u gospodarskom razvoju Klanjec danas vidi i u turizmu i usporednom razvoju uslužnih djelatnosti, s obzirom na svoj prepoznatljiv prostor i okoliš te povijesno-kulturološke karakteristike. Velike su mogućnosti u proizvodnji zdrave, ekološki uzgojene hrane, kao i u razvoju vinogradarstva i voćarstva.

Na području grada djeluje jedna osnovna škola, s još jednim područnim odjeljenjem u Lučelnici te jedna ustanova predškolskog odgoja.
U okviru djelatnosti u kulturi tu su Gradska knjižnica i čitaonica Antun Mihanović, Kulturni centar Klanjec i Galerija Antuna Augustinčića, a društvenom životu grada pečat daju brojne udruge građana.

www.sjever.hr
03.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.