Now Reading:
U Zagorju potpisani ugovori s pet kulturnih manifestacija vrijedni 120 tisuća kuna, od 2017. do danas za kulturu izdvojeno 4,5 milijuna kuna! Kolar: Oni su bitni za imidž i naše „Zagorje bajka na dlanu”
Full Article 5 minutes read

U Zagorju potpisani ugovori s pet kulturnih manifestacija vrijedni 120 tisuća kuna, od 2017. do danas za kulturu izdvojeno 4,5 milijuna kuna! Kolar: Oni su bitni za imidž i naše „Zagorje bajka na dlanu”

Kulturne manifestacije od posebnog interesa za Krapinsko-zagorsku županiju itekako zaslužuju izdvajanja od strane Županije budući da ovo područje doprinosi kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, širi se na turističku i gospodarsku granu Zagorja i uvelike promovira Zagorje.

KZŽ je od 2017. do danas izdvojila 535 tisuća kuna za navedeno područje što govori o njenom prepoznavanju važnosti održavanja kulturnih manifestacija. Zagorska kultura i kulturna baština zaslužuju svoje mjesto u bajci na dlanu čemu je dokaz i podatak da se uz prije navedeni iznos, uz Javne pozive u kulturi od 2017. izdvojilo 4,5 milijuna kuna.

U Glazbenom paviljonu u Krapini, danas su tako potpisani ugovori s pet kulturnih manifestacija ukupne vrijednosti 120 tisuća kuna. Manifestacije kojima je dodijeljen iznos od minimalno 10 tisuća kuna ove će godine obogatiti kulturu Zagorja, a to su Tjedan kajkavske kulture Krapina, GFUK, Tabor Film festival, Seljačka buna i Dani Ksavera Šandora Gjalskog.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar u svom je obraćanju prvenstveno zahvalio djelatnicama iz područja kulture koji Zagorje stavljaju na kulturnu kartu Hrvatske s manifestacijama koje čuvaju zagorsku tradiciju, izričaj, i zagorski „kaj”.

– Za sve manifestacije koje smo mi proglasili da su nam od interesa za Krapinsko-zagorsku županiju mogu sa sto postotnom sigurnošću reći da su oni od interesa i za Republiku Hrvatsku. Tjedan kajkavske kulture, Dani Ksavera Šandora Gjalskog i Seljačka buna i GFUK i Tabor film festival kulturne su manifestacije koje su odavno prešle granice Krapinsko-zagorske županije, koje se prate s područja čitave Hrvatske, ali isto tako i iz inozemstva. Oni su bitni za imidž i naše „Zagorje bajka na dlanu” koje kroz promociju i promotivne manifestacije ovakve vrste daju veliku vrijednost – istaknuo je Kolar i podsjetio kako interes publike svake godine postaje sve veći što je ogroman plus za Krapinsko-zagorsku županiju!

-Program Javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije ostvaruje se i financira na temelju Javnog poziva, ali dio sredstava utvrđenih proračunom za 2021. godinu korisnicima se dodjeljuje i izravno putem ugovora. Riječ je o manifestacijama od posebnog interesa za Krapinsko-zagorsku županiju, a one su zapravo te koje pridonose razvoju i promicanju kulturnog života na jedan poseban način – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

„Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo” za organizaciju Tjedna kajkavske kulture u Krapini svoj budžet povećava za 55 tisuća kuna od strane Krapinsko-zagorske županije, a prisutnima se, tom prilikom, obratio Damir Novina.

– Prošle smo godine bili ograničeni s epidemiološkim mjerama. Nadamo se da bude to ove godine bolje, da budemo mogli zasjati u punom sjaju, napraviti sve ono kaj smo si zamislili za ovu godinu i dodati još ono kaj nismo uspjeli napraviti prošle godine. Puno hvala županu i njegovoj zamjenici kaj prepoznaju ono kaj mi delamo. Kajkavsko društveno stvaralaštvo znači za razvoj naše kajkavske riječi u kojem god pogledu gledamo i s obzirom da mi živimo u uvjerenju da su Zagorci stvarno prvi koji su Hrvate dopelali na ove prostore nadamo se da bude „kaj” živel vječno – rekao je Novina.

Kulturnoj udruzi „Glumački festival u Krapini” za organizaciju GFUK-a osiguran je iznos od 20 tisuća kuna, a tom se prilikom obratio Adam Končić.

– Zahvaljujem od srca KZŽ bez koje mi svih ovih 13 godina ne bi mogli naš glumački festival, ne samo u Krapini, nego diljem Hrvatskog zagorja, tako lijepo provoditi pa tako i u toj početnoj pandemijskoj godini koja se nastavlja i u ovoj godini. Ove godine će 14. GFUK ići od 18. lipnja do 4. srpnja. Već je dogovoreno sedam predstava – četiri koje će igrati u krapinskoj festivalskoj dvorani i one tri koje će gostovati diljem Hrvatskog zagorja. Lijepo je reći da nakon 27 predstava dogovorenih prošlog proljeća i ostvarenih samo pet gostovanja van Krapine u prošlom jesenskom prolongiranom izdanju, ovo kasno proljetno ili rano ljetno izdanje već ima rezervirano gotovo 20 gradova i općina koje ćemo mi van Krapine ove godine ponovno igrati, ako situacija bude još bolja nego što je sad. Posebno nam je, stoga, drago na nas Županija podržava jer Krapina jest Krapinsko- zagorska županija, ali itekako jesu i sva ona manja mjesta i općine gdje mi gostujemo, s proširili smo se i na dijelove Varaždinske i Zagrebačke županije – rekao je Končić.

Za Kulturnu manifestaciju „Dani Ksavera Šandora Gjalskog” za organizaciju Dana Ksavera Šandora Gjalskog dodijeljen je 15 tisuća kuna.

– Manifestacija “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” manifestacija je koja već preko 40 godina funkcionira na području naše županije. Zahvaljujem županu i njegovoj zamjenici što nas prate u financijskom i u svakom drugom obliku, a iza koje stoji i Ministarstvo kulture RH, Grad Zabok i Društvo hrvatskih književnika kao matična organizacija koja dodjeljuje jednu od najznačajnijih književnih nagrada za najbolje objavljeno prozno djelo u Hrvatskoj – istaknuo je Tihomir Vrančić.

Ispred udruge „Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica”, a za organizaciju Seljačke bune 1573. za koju je KZŽ dodijelila 10 tisuća kuna, obratio se Ivan Štefek.

– U ime Družbe vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice zahvaljujem Kulturnom vijeću, Krapinsko-zagorskoj županiji i županu Željku Kolaru na dodjeli ovih sredstava za našu manifestaciju „Seljačka buna – bitka kod Stubice“. Mi smo manifestaciju već održali, ali nažalost u preporučenim mjerama, bez publike i u jako malom broju. Ipak, tradicija je održana i primijećena. Veselimo se budućoj suradnji sljedeće godine, a pogotovo za dvije godine kad će biti 15. obljetnica naše manifestacije – rekao je Štefek.

„Građanska organizacija za kulturu GOKUL” za organizaciju Tabor film festivala dobila je iznos od 20 tisuća kuna.

mčaržavec/www.sjever.hr
03.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.