Now Reading:
Kolar: Gotovo 13 milijuna kuna uloženih u kulturu nije trošak već ulaganje u očuvanje naše povijesti i tradicije odnosno ulaganje u našu budućnost
Full Article 5 minutes read

Kolar: Gotovo 13 milijuna kuna uloženih u kulturu nije trošak već ulaganje u očuvanje naše povijesti i tradicije odnosno ulaganje u našu budućnost

Unatoč realizaciji velikih projekata od komunalne do prometne infrastrukture, obnove škola te ulaganja u obrazovanje, kao i svih drugih projekata, čiji se iznosi svih ovih godina mjere na desetke ili čak stotine milijuna kuna, Krapinsko-zagorska županija niti u jednom trenutku nije stavila ulaganja u kulturu postrani.

-Kultura i tradicija, ulaganje i pomaganje kulturnih ustanova, za Krapinsko-zagorsku županiju jednako su važni kao i najveći projekti koji je u protekle četiri godine bilo zaista mnogo. No, kultura i tradicija odnosno čuvanje identiteta i običaja našeg Zagorja za nas su od velike važnosti. Stoga ne čudi iznos od gotovo 13 milijuna kuna koje smo u ovom mandatu uložili u kulturu – izjavio je župan Krapinsko-zagorske županije koji još veća ulaganja najavljuje u narednom mandatu.

Kada se analizira proteklo četverogodišnje razdoblje za knjižničnu djelatnost KZŽ je za pomoć u nabavi knjiga i opreme u narodnim knjižnicama, pomoć u radu županijske knjižnične matične službe te podršku za čuvanje i prezentaciju kajkavske građe osigurala 469 tisuća kuna.

Nadalje, kada se govori o izdavačkoj djelatnosti odnosno pomoći u izdavanje onih djela koja pridonose upoznavanju županije ili pojedinih njenih dijelova, očuvanju baštine i njegovanju tradicije i izvorne kulture ovog kraja Županija je izdvojila nešto više od milijun kuna.

-Posebnu brigu za razvoj izdavačke djelatnosti od značaja za područje Hrvatskog zagorja županija je pokazala financiranjem postupne digitalizacije Enciklopedije Hrvatskog zagorja. Upravo smo na taj način pokazali koliko nam je svima zajedno stalo do očuvanja naše povijesti i tradicije – kazao je Kolar.  

U Programu Kulturno-umjetnički amaterizam osigurana su sredstva za Zajednicu amaterskih kulturno-umjetničkih društava Krapinsko-zagorske županije koja okuplja udruge iz područja kulturno–umjetničkog amaterizma.

Kroz Zajednicu organiziraju se manifestacije kulturno-umjetničkog stvaralaštva: smotre folklora, dramskih amatera, dječjeg stvaralaštva, tamburaškog stvaralaštva, puhačkih orkestara kao dijela tradicije na području županije, nabavka narodnih nošnji, instrumenata i notnog materijala. Upravo je zadatak regionalne uprave i samouprave da podupire ovakav entuzijazam i ljubav prema svom kraju. I to smo kroz razne manifestacije i događaje pomogli sa 670 tisuća kuna – pojasnio je župan.

Nadalje, uložena su sredstva u manifestacije koje su odličan promotor Krapinsko-zagorske županije ali i koje su jako dobro upotpunile turistički sadržaj. Ovdje svakako treba istaknuti manifestacije “Tjedan kajkavske kulture u Krapini”, “Seljačka buna 1573.”, ˝Dani Ksavera Šandora Gjalskog˝, “Glumački festival u Krapini” te “Tabor film festival”.

Sve ovo su vrhunske kulturno-turističke manifestacije. Ulaganje u te manifestacije višestruko se vraća i kroz turističku promidžbu naše županije te posjetu. Ukoliko netko misli da su izdvojena sredstva od gotovo 1,7 milijuna kuna u te manifestacije trošak u krivu je. To je ulaganje koje se višestruko vraća – naglasio je župan Kolar.

U okviru Zaštite i očuvanja kulturne baštine osiguravaju se sredstva za pomoć u obnovi i zaštiti spomenika kulture kroz pomoć vlasnicima ili upraviteljima kulturnih dobara, a sve prema javnim pozivima te putem dodjele pomoći za hitne intervencije na spomenicima kulture. U okviru programa osiguravaju se i sredstva za izgradnju i obnovu sakralnih objekata na području županije, sukladno mogućnostima te pomoći vlasnicima za čuvanje i prezentaciju zavičajnih zbirki. 

Izdvojena sredstva u razdoblju 2017. – 2020. iznose 3,65 milijuna kuna i to su sredstva zahvaljujući kojima se naša povijest, bilo ona materijalna ili nematerijalan čuva za naraštaje koji dolaze – pojasnio je prvi čovjek Krapinsko-zagorske županije.

U okviru Programa od zajedničkog interesa za općine i gradove na njezinom području te županiju kao cjelinu, Županija poduzima aktivnosti radi ravnomjernog kulturnog razvitka općina i gradova na svom području. Za tu je namjenu u četiri godine izdvojeno 3,33 milijuna kuna.

-Nekoliko primjera nakon kojih će svima biti jasno za što je utrošen ovaj iznos. Sredstva su iskorištena za pomoć za izgradnju Spomen kuće Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici. Nadalje za pomoć za uređenje „Hiže zagorskih štrukolov „ u Radoboju kao i pomoć za uređenje Rodne kuće Janka Leskovara u Pregradi – zaključio je Kolar.

Uz sve navedeno svakako treba izdvojiti da je za Znanstveno-edukacijski zabavni centar izdvojeno 2 milijuna kuna dok je u sklopu javnog poziva za predlaganje programa i projekata za Program javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije od 2017. do 2020. godine izdvojeno ukupno 3,27 milijuna kuna za 263 manifestacije, 89 projekata obnove kulturne baštine i 109 projekata izdavačke djelatnosti.

www.sjever.hr 03.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.